A kilakoltatás ügyében Giró-Szász András emlékeztetett, a kabinet eddig négyszer hosszabbította meg a moratóriumot, a negyedik meghosszabbítás lejártától, október elejétől mostanáig pedig bevezetett egy kényszerértékesítési kvótát. Megjegyezte, hogy a jövő héten kezdődő kilakoltatási tilalom ideje alatt – jövő januártól – megkezdi működését a nemzeti eszközkezelő, amely a nehéz helyzetbe jutott devizahitelesek helyzetén próbál meg segíteni.

A kormányszóvivő a tájékoztatón kitért arra is, hogy a GVH vizsgálatot indított hét magyarországi pénzintézetnél a lakossági jelzáloghitelek kamatának egy időben végrehajtott emelése miatt, aminek valószínű magyarázata a hatóság szerint a bankok közti megállapodás. A GVH eljárása az OTP Bankot, az Erste Bank Hungaryt, az MKB Bankot, a Raiffeisen Bankot, a CIB Bankot, az Unicredit Bank Hungaryt és a Fundamenta-Lakáskasszát érinti. Ezzel kapcsolatban Giró-Szász András közölte: a kormány értetlenül áll a bankszövetségnek a versenyhivatal kartellvizsgálatát érintő közleménye előtt. A kommüniké szerint „a kommunikációs felhanggal erősített vizsgálatok alapjaiban kérdőjelezik meg a devizahitelezéssel kapcsolatos megállapodási szándékot és hozzáállást”.

„A magyar kormány tiszteletben tartja, hogy a GVH független intézmény, így munkájának és vizsgálatainak befolyásolására sem szándéka, sem lehetősége nincsen, ezért is értetlenül áll a bankszövetség álláspontja előtt” – mondta a szóvivő.

Giró-Szász András elmondta, a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által kijelölt, Pleschinger Gyula pénzügypolitikáért felelős államtitkár vezette, a bankszövetség javaslatairól tárgyaló delegáció éppen csütörtök délután folytat megbeszélést a szövetség képviselőivel. A Pleschinger Gyula vezette küldöttség a következő két hetet kérte a tárgyalások lefolytatására, azt követően pedig a kormány elé terjeszti az álláspontját. A Magyar Bankszövetség múlt hét csütörtökön adta át a kormánynak a devizában nyilvántartott lakossági jelzáloghitelek adósai helyzetének enyhítésére vonatkozó javaslatát.

(MTI)