A Budapest-bérlettel a főváros közigazgatási határain belül igénybe lehet venni a BKV-, a MÁV-, és a Volán-járatokat. Csak a libegőre, a siklóra és a hajókra nem lesz érvényes az új bérlet. Ez azt jelenti, hogy a BKV vonalhálózatán kívül 120 kilométernyi MÁV és 175 kilométernyi Volán hálózaton is utazhatnak az emberek a Budapest-bérlettel, így összesen több mint 170 új megállóhelyet használhatnak majd az utasok – mondta a sajtótájékoztatón Molnár Csaba, a közlekedésért felelős miniszter.

Demszky Gábor az új bérlet áráról elmondta, hogy januártól a 7,9 százalékkal emelkedő BKV tarifák miatt 9000 forint lesz. A tanulóknak, a nyugdíjasoknak és a kisgyermekeseknek pedig 3550 forintot kell majd fizetniük a bérletért.

A főpolgármester arról is beszélt, hogy a többletszolgáltatás költségeit 99 százalékban a büdzsé állja, és csak 1 százalékban az utasok. A rendszer éves fenntartására 929 millió forintos fővárosi és 1,8 milliárd forintos állami kompenzációt igényel.

Az utasok hozzájárulása, amely éves szinten 473 millió forintot tesz ki, nem marad a BKV-nál: az összegen 70-30 arányban a MÁV- és a Volán-szolgáltató osztozik. A főpolgármester a Budapest-bérlet éves változatát jó ajándéknak tartja karácsonyra is, mint mondta: ő is meglepi családtagjait az új bérlettel.

A főpolgármester-helyettest az elővárosi közlekedési társaságról kérdezték, ami Hagyó Miklós szerint legkorábban jövő nyáron alakulhat meg.

(FH)