Igaly Diána szülei révén szerette meg a sportlövészetet, édesanyja jelenleg is az edzője. Hatéves korában fogott először éles fegyvert a kezében, azóta élete lett a koronglövészet. A család 1971-ben építtette a budaörsi Szabadság utcai lőteret, ahol az édesapa és az édesanya mellett közel harminc éven keresztül ő maga is nyugodtan készülhetett versenyről versenyre. Ám 2006 augusztusában egy délutáni edzésén váratlanul leparancsolták a lőtérről. A sportoló korábbi elmondása szerint az önkormányzat akkori jegyzője két segítőjével, valamint két rendőrrel megjelent a pályán, s közölte, azonnal hagyja el a lőteret, ellenkező esetben szabályt sért, ami eljárást von maga után. Diána csak akkor értette meg a történteket, amikor a rendőrök felvilágosították, hogy a környéken lakók többször panaszukat fejezték ki a hangos lövések miatt, mondván, zavarja a gyerekeket és a kutyákat.

Az önkormányzat azonnal intézkedett, méghozzá úgy, hogy határozatban kimondta, Igaly Diána csak délelőtt tíz órától déli tizenkét óráig, vagyis naponta két órán keresztül edzhet a budaörsi lőtéren, azt is kizárólag hétköznap. Az önkormányzat akkori sajtószóvivője egy internetes portálnak azt nyilatkozta, megtehették volna, hogy egyáltalán nem adnak engedélyt az edzésre, de pontosan tudják, kiről van szó, büszkék rá, ezért délig lehet lőni. Mellékes apróság, hogy Igaly Diána egy ideig még annyi időt sem gyakorolhatott, mivel valaki elvágta a kilövőgép vezetékeit, így az nem működött.

A sportlövő hiába magyarázta a hatóságnak, hogy kétórányi edzés rendkívül kevés, mivel egy lövésznek legalább három-négy órát kell gyakorolnia minden nap, nem kapott lehetőséget hosszabb tréningekre. Napjai rámentek a lőtérkeresésre, a maradék időben pedig vidékre kellett utaznia barátokhoz, ismerősökhöz, hogy edzhessen.

A Demokrata információi szerint az önkormányzat a határozathozatal előtt nem mért zajszintet, de mint azt az akkori sajtószóvivő is közölte, létezik egy „veszélyes mértékű zaj” nevű jogi kategória, amibe a lőtér zaja is beletartozik. Hogy a vita tudományos alapra kerüljön, Igaly Diánáék lemérették a zajt, ám az ő általuk használt mérőműszer nem is reagált a lövésekre, ugyanis nem tudta kiszűrni azokat a többi zaj közül. A sportpályától nem messze például egy vastelep és egy repülőtér is működik, s a közelben, pár kilométerrel arrébb található az autópálya és a rendőrségi lőtér is. Ezek lármája érdekes módon nem zavarja az ott élőket. Egy akkoriban ezzel a témával foglalkozó lap azt írta, hogy a városvezetés már jóval korábban jelezte, hosszabb távon nem működhet az egyre sűrűbben beépített terület tövében egy ilyen létesítmény. Vagyis zömmel az újonnan odaköltöző, vagy pár éve ott élő lakókat zavarhatta a puskák hangja. Ha nem így lenne, akkor 1971 óta nem most tört volna ki először botrány a lövések miatt.

2008 márciusában az önkormányzat úgy döntött, mégis engedélyezi a lőtér hosszabb ideig történő használatát, de mindössze a pekingi olimpia kezdetéig. Igaly Diána persze nagyon örült a döntésnek, de azért ott motoszkált fejében a gondolat, augusztus végétől nem lőhet többet a megszokott pályán. Az olimpia előtt egy héttel elbúcsúzott az edzések régi helyszínétől.

– Mindig sírok, amikor elmegyek mellette. Úgy ismertem minden zegzugát, akárcsak a tenyeremet – osztotta meg keserű érzéseit a sportoló.

Az önkormányzat ekkor 9,6 millió forinttal támogatta, hogy Diána új lőteret létesítsen magának, ha hazajött Pekingből, ám amellett, hogy ez a pénzösszeg nem elegendő egy ilyen terv megvalósítására, egyéb problémák is adódtak.

– A felajánlott 9,6 millió forint még mindig az önkormányzatnál van, mivel nem találtam megfelelő helyszínt lőtér kialakítására. A skeethez nyitott terep kell, zárt helyen nem lehet ilyen sportot űzni, így a télen kimaradt edzéseket nyáron kell pótolni. Majdnem harminc telket néztem meg, de egyik sem volt tökéletes, nem feleltek meg a célnak és a kritériumoknak. Igaly Diána jelenleg tehát nem tud edzeni, a budaörsi lőtér pedig üresen áll. – A terepet jelenleg nem használja senki, parlagon hever. Nem tudok hol edzeni, továbbra is keresem a megfelelő pályát, de kilátástalan a helyzetem, a jövőm, és ez elszomorít – mondta az olimpiai bajnok sportlövő.

Diána saját magát hibáztatja, amiért Kínában nem szerepelt túl jól. Úgy érezte, jó formában érkezett Pekingbe, hogy megmérettesse magát, hitt abban, hogy bekerülhet a legjobbak közé.

– Nem szeretnék senkit sem okolni a sikertelen pekingi szereplésemért, nem szeretnék ráfogni senkire semmit. Nem vagyok egy ujjal mutogatós típus. Bár biztos vagyok benne, ellenfeleimnek nem volt hasonló problémájuk sem az olimpia előtt, sem az olimpia után. Számukra valószínűleg biztosítva volt a felkészüléshez szükséges helyszín. Pekingben verseny közben megpróbáltam elfelejteni minden gondot, rettentően koncentráltam a feladatomra, de úgy látszik, nem sikerült százszázalékosan odafigyelnem.

Furcsállta a lőtér bezárását Nagy Tamás, a budaörsi Fidesz-frakció vezetője.

– A budaörsi koronglövő pálya állami tulajdonban, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsnál van. A bezárással kapcsolatban az akkori jegyző, Tevanné Südi Annamária járt el. Arra hivatkozott, hogy lakossági panasz volt a zaj miatt, bár ennek mi, képviselők semmilyen írásos nyomát nem láttuk. Arról sem kaptunk papírt, hogy zajszintmérést végeztek volna, csak az volt feltűnő, hogy Wittinghoff Tamás polgármester nagyon határozott a bezárást illetően – közölte a frakcióvezető.

Nagy Tamás azért tartotta furcsának a panaszokat, mivel a közelben van a rendőrségi lőtér, ahol sokkal gyakrabban lőnek, és azok a fegyverek hangosabbak is. Annak a bezárásáról viszont nem beszél senki. Egyes híresztelések szerint a területen lakóparkot szeretnének építeni a közeljövőben, mellette már értékesítettek egy telket, ott idősek otthona létesült. S olyan találgatások is napvilágot láttak, hogy a pályára külföldi befektetők akarnak lecsapni.

Igaly Diána elkeseredett, pekingi eredménye és a lőtérrel kapcsolatos botrány lehangolja. De nem adja fel, s ha végre megtalálja a megfelelő helyszínt, újra dolgozni kezd, készülődik a legközelebbi versenyre, s talán a londoni olimpiára is.

– Most majd lesz időm lőteret keresgélni – mondta az olimpiai bajnok. De biztos, hogy ez az ő dolga?

Szencz Dóra