Hirdetés

Január óta nyugodtan otthon hagyhatjuk a jogosítványt és az autó forgalmi engedélyét is, nem jár már bírság érte, ugyanis nincs többé szükség rá, hogy igazoltatáskor a helyszínen legyenek. Miért is volna, a rendőr gyorsabban le tudja kérni az adatainkat, mint ahogy előkotorjuk a dokumentumokat. Ám mindez apró lépésnek tűnik ahhoz az átfogó tervhez képest, amelyet Nemzeti Digitális Állampolgárság Program néven harangozott be a Miniszterelnöki Kabinetiroda. A program nem kisebb célt tűzött ki, mint hogy megteremtse hazánkban az egyszerű, kényelmes és hatékony közigazgatási ügyintézés feltételeit. Ehhez olyan közigazgatási tereket hoz létre, ahol az állampolgárok személyes megjelenés nélkül, egyszerűen és gördülékenyen, a nap 24 órájában intézhetik ügyeiket digitálisan.

– Négy év múlva akár mindenki el tudja intézni a hivatalos ügyeit egy mobiltelefon segítségével. Azaz 2026-ig elérhetjük, hogy az úgynevezett digitális alteregónk, avatárunk által többé ne kelljen semmilyen állami vagy a különféle szolgáltatók által működtetett ügyfélszolgálati irodában személyesen megjelenni, sorban állni, hanem mindenfajta ügyet könnyedén el lehessen intézni a digitális személyazonosság révén. Számos ügycsoportot lehetne így kezelni, a fiatalabb generációk pedig egyre nyitottabbak erre – nyilatkozta tavaly kinevezése után a Magyar Nemzetnek Guller Zoltán, a Digitális Magyarország Ügynökség (DMÜ) létrehozásáért és működtetéséért felelős miniszteri biztos.

Készen vannak az alapok

Az ambiciózus terv öt alappillérre épül, ezzel egy elektronikus tárcában megtalálható lesz az összes okmányunk digitális formában, még a horgászengedély is, ezzel tudjuk majd magunkat a digitális térben azonosítani. Az ePosta olyan azonosításra és hitelesített levelezésre alkalmas alapszolgáltatás lesz, amely lehetővé teszi a könnyen kezelhető, kétirányú hivatalos kommunikációt. Az eDokumentumkezelés biztosítja majd, hogy az elektronikus dokumentumtárban az ügyintézések, levelezések valamennyi dokumentuma elektronikus formában legyen tárolható. Az eAláírás szolgáltatással az Európai Unió teljes területén elfogadható módon hitelesen tudunk majd dokumentumokat aláírni, és végül, de nem utolsósorban az eFizetésen keresztül hivatalosan is elfogadott, könnyen kezelhető, átlátható online fizetés válik lehetővé. A térítéssel járó ügyintézések fizetési folyamata jelentősen egyszerűsödik ezzel.

Megvalósulhat mindez már 2026-ra? Technikai akadálya biztosan nem lesz, ugyanis az előbb felsorolt fejlesztések egy részénél az alapok már most is készen vannak. Az eSzemélyiM applikációt letölthetjük a mobilunkra, működik az eFizetés, valamint az elektronikus aláírás, ePosta is létezik már, ám jelenlegi formájában az általános ügyintézésbe csak részben van integrálva, és csupán korlátozott funkciókkal. Az új verzió kezelőfelülete könnyen áttekinthető lesz, amely a különböző levélfolyamokat strukturáltan és további dokumentumok letöltése nélkül tudja majd megjeleníteni weben és mobilon egyaránt. A hivatalokkal való kommunikációt hivatalos levélként fogadja majd el, vagyis mind az állami szervek, mind mi hivatkozási alapnak tekinthetjük. Évek óta üzemel és folyamatosan fejlődik az ügyfélkapu is, ugyanakkor mai napig igaz, hogy az összes ügy mindössze 16 százalékát tudjuk teljesen online elintézni, de sokan ettől is visszariadnak a kevésbé felhasználóbarát megoldások miatt; gyakran bonyolultabbnak tűnik a gép előtt intézkedni, mint beugrani a legközelebbi kormányablakba. Ám ha ezeket a gyermekbetegségeket sikerül leküzdeni, csakugyan létrejöhet egy jól működő rendszer.

Már jól állunk

Jegyezzük meg, hogy a környezet is kedvező a fejlesztésekhez, ugyanis Magyarország meglepően jól teljesít a digitális innovációk alkalmazásában, nem egy területen még a legfejlettebb EU-tagállamokat is megelőzi.

– A jelenlegi cégkapu és ügyfélkapu önmagában is modern megoldásnak számít, vannak még hátrányai, például az, hogy legalább egyszer személyesen is meg kell jelennünk a kormányablakban, hogy a személyi igazolványt, lakcímkártyát bemutassuk, ezzel azonosítsuk magunkat – mondja a Demokratának Hortobágyi Ágoston digitális stratéga.

Fotó: ShutterStock

A szakértő szerint ugyanakkor a fintech megoldások terén abszolút éllovasok vagyunk az Európai Unióban, ilyen az online számlarendszer, amely be van csatornázva a NAV-hoz, és gyorsan felszámolta a korábbi tetemes adóhiányt. Az informatikai rendszer segítségével az adóhivatal pillanatok alatt átlátja, hol van hiány, így nincs már szükség kiszállásokra, sőt különböző mesterséges intelligenciák segítségével ki tudják szűrni a csalással működő láncolatokat is.

Persze mindez akkor működik jól, ha kellően erős internetet tudunk használni, és Hortobágyi Ágoston úgy látja, nálunk a sávszélesség is rendben van, viszonylag gyorsan elkezdtük bevezetni az 5G-t is.

– Említhetjük például az EESZT-t is, ami nagyon jó kezdeményezés, és nem csak azért, mert nem kell a recepteket kinyomtatni, ennél sokkal fontosabb az, hogy minden leletünk felkerül a felhőbe; ha tegnap az ország egyik végében voltam orvosi vizsgálaton, holnap nem kell a kinyomtatott lelettel szaladgálnom egy másik intézményben, pár kattintással hozzáférhető minden – magyarázza a digitális stratéga.

Jelentősége van

Hortobágyi Ágoston azt sem rejti véka alá, hogy a Nemzeti Digitális Állampolgárság Program minden kényelmi funkciójánál nagyobb jelentőséget tulajdonít annak, hogy mindezzel, legalább is hazánkban, megoldódik a digitális világ egyik legégetőbb problémája, és azonosíthatók leszünk ebben a térben is, valamint hitelesen csak egyetlen virtuális alteregónk létezhet.

– Jelenleg világszerte 24 milliárd felhasználónév és jelszó kering az interneten, ami meglehetősen magas szám ahhoz képest, hogy a bolygón mindössze 8 milliárd ember él.

Ebből logikusan az következik, hogy átlagosan minden emberre 3 profil jut – mondja a szakértő. Márpedig szerinte ahhoz, hogy a digitális világ előnyeit élvezni tudjuk, először a gyökerekig kell leásni.

Korábban írtuk

– Fizikai világunknak megvannak a maga több ezer éve lefektetett szabályai, törvényei. A legfontosabb az írás és olvasás, valamint a jogalkalmazás. Mindhárom képesség a digitális térben csak részben lett megalkotva, és ami van, azt sem oktatta senki. Vagy vegyük a személyazonosságot. Hogyan szerezzük? Megszületünk valahol, és a nemzetállamunk kiállít nekünk igazolványt, útlevelet. Ezeknek a folyamatoknak le kell játszódniuk a virtuális térben is, e tekintetben pedig nagyon jól érzett rá az irányra a magyar kormány – vélekedik Hortobágyi Ágoston. Úgy látja: eljön majd az az idő, amikor a nagy nemzetközi platformokra, például a YouTube-ra vagy a Facebookra is a digitális személyazonosságunkat használva tudunk majd belépni.

Odáig azonban még hosszú út vezet. A világ minden országában végig kell vinni az ehhez szükséges folyamatokat, és meg kell születniük az államközi megállapodásoknak is – mint egykor az útlevél esetében, amellyel ma már mindenhova szabadon utazhatunk –, de ez még legalább 20-30 évbe telik.