A skanzenben, a szegedi tanya udvarán délelőtt kezdődő rendezvényen az érdeklődők megtudhatják, milyen sokféleképpen jelent meg a sárga- és a görögdinnye a hagyományos népi kultúrában – mondta Törőcsik István, a park munkatársa, a rendezvény ceremóniamestere az MTI-nek. Hozzátette: az érkezők természetesen belekóstolhatnak az idei termésbe is, hiszen helybéli gazdák finom dinnyéivel várják őket.

Rendeznek dinnyesúlysaccoló versenyt, amelyen az lesz a győztes, aki legpontosabban meg tudja becsülni az előtte lévő dinnye súlyát. A legbátrabbak azt is kipróbálhatják, mennyit tudnak megenni fél óra alatt a gyümölcsből. Aki indulni akar, annak ideje elkezdeni tréningeznie, hiszen volt olyan év, hogy három kilogrammnál is több dinnyét kellett elfogyasztani a győzelemhez.

A tanya udvarán üstben fő majd a sárgadinnyelekvár. Ehhez az érett gyümölcsöt fölkockázzák, egy kevés cukrot és egész fahéjat adnak hozzá, s mielőtt elkészülne, citromlével és a citrom reszelt héjával ízesítik.

A legkisebbeket kézművesfoglalkozás várja, ahol a dinnyemagfűzést és a dinnyehéjfaragást gyakorolhatják. Egy rövid színházi előadáson a dinnyecsőszről szóló jeleneteket mutatják be Kiss Lajos hódmezővásárhelyi néprajzkutató A szegény ember élete című művéből. A programok szünetében dél-alföldi muzsika szól, és a skanzen vendége lesz Tamás Gábor zöldségszobrász is, aki ezúttal dinnyéből készíti el remekműveit.

A fesztivál egyik legnépszerűbb programja várhatóan az lesz, amikor megtanítják a vendégeket, miként lehet felismerni az érett dinnyét. Hiszen egyetlen más gyümölcs sincs a Kárpát-medencében, amely akkora feladvány lenne a vásárlóknak, mint a görögdinnye. Minden más „tisztességes” gyümölcs érettségét elárulja a színe, még a sárgadinnye is jelzi – kissé -, hogy alkalmas-e már a fogyasztásra, a görögdinnye viszont makacsul „hallgat”. A vásárló persze nem szeretne „tököt” hazacipelni, így mindenki próbálkozik valamivel. Van, aki a kopogtatásra esküszik, van, aki a kocsányt nézi, van, aki pedig a dinnye hasát vagy színét vizsgálja. Hogy melyik az üdvözítő módszer, bárki megtudhatja, ha részt vesz a programokon.

(MTI)