Az Európai Parlament liberális frakciója a magyar médiatörvénnyel kapcsolatban rendezett mai meghallgatásán súlyosan megsértette a véleménynyilvánítás szabadságát. A témában rendezett mai közmeghallgatáson ugyanis a liberális frakció a magyar kormány ismételt hivatalos kérésének ellenére sem biztosította annak a vitában történő méltó részvételét. Ez az eljárás méltatlan Magyarországgal szemben, s ellenkezik a Parlament és az Európai Unió szellemiségével – hívja fel a figyelmet a Magyar Néppárti Képviselőcsoport közleményében.

A Magyar Néppárti Képviselőcsoport álláspontja szerint az Európai Parlament intézménye lehetőséget biztosít az új magyar médiatörvénnyel kapcsolatban a különböző véleményeket felvonultató, európai szellemiségű vita lefolytatására. Európai demokratákként a delegáció a legmesszemenőbbig nyitott ilyen konstruktív, a vélemények sokszínűségén alapuló eszmecserékre. Reménykedtünk abban, hogy az elmúlt hetek gyakran téves híreire alapozott vitái után az Európai Parlamentben kiegyensúlyozott, a támadott felet is meghallgató vitára kerülhet végre sor. Sajnos csalódnunk kellett.

A képviselőcsoport értetlenül áll a liberális frakcióvezető, Guy Verhofstadt azon döntése előtt, miszerint a magyar kormány többszöri hivatalos kérése ellenére sem biztosította annak méltó részvételét a témában rendezett mai meghallgatáson. E döntés értelmében magyar előadóként csak és kizárólag a társadalmi támogatottság hiányában az Országgyűlésből kiesett SZDSZ volt politikusai és prominensei szerepelnek, megakadályozva, hogy a témáról valamennyi fél álláspontját méltóan felvonultató vita és kiegyensúlyozott kép alakulhasson ki.

A képviselőcsoport szomorúan veszi tudomásul, hogy az EP liberális frakciója és Verhofstadt frakcióvezető úr politikai alapon tesz különbséget vélemény és vélemény között. Ez az eljárás méltatlan Magyarország számára, s felfedi a Magyarország ellen indított politikai támadássorozat valós természetét.