Fotó: parlament.hu (képernyőfotó)
Hirdetés

Barkóczi Balázs (DK) az önkormányzati választások eredményét úgy értékelte: a szociáldemokraták és a zöldek megőrizték a szabad Budapestet, tíz fővárosi kerületben, nyolc megyei jogú városban és számos kisebb településen vagy DK-s vagy DK által támogatott polgármester fogja igazgatni a mindennapokat. Kiemelte, hogy újabb városokat vettek el a Fidesztől.

Megköszönte a választók támogatását, és azt ígérte: rá fognak szolgálni a bizalomra. 

Az EP-választás eredményét értékelve hangsúlyozta: a két DK-s képviselő lesz az egyetlen a magyar EP-képviselők között, aki nem jobboldali. Szociáldemokraták nélkül nincsen igazságos társadalom, zöldek nélkül pedig nincsen jövő – hangsúlyozta.

Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának államtitkára válaszában „nagyobb szerénységet” javasolt a képviselőnek, hangsúlyozva, hogy a Fidesz-KDNP mind a két választást megnyerte. Soha ilyen győzelmet nem arattunk, Magyarország kiállt a béke mellett – értékelt.

Hozzátette: a magyar választók világosan megüzenték, hogy „nem kérnek a hazaárulókból”, nem kérnek azokból a képviselőkből, akik a brüsszeli érdekeket képviselik Magyarországon, és nem a magyar érdekeket képviselik Brüsszelben.

A kormánypártok legyőzték a régi és az új ellenzéket is, ezzel szemben a DK-nak „alig látszik” a teljesítménye – mondta az államtitkár, hozzáfűzve: Európában is jobboldali áttörés történt az EP-választáson.

Korábban írtuk