Hirdetés

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára közölte: az Európai Parlament a héten elfogadta az új migrációs csomagot. „Ebben a csomagban benne van minden, amit ellenzünk” – jelentette ki.

Mint ismertette, a paktum tartalmazza a migránsok elosztására vonatkozó szabályozást, amely szerint „ha valaki nem hajlandó befogadni őket, akkor bevándorlónként 8 millió forintot kell büntetésként fizetni.”

„Elvileg minden országra jut egy befogadási kvóta, de az Európai Bizottság már korábban egyértelművé tette, hogy veszélyhelyzet esetén a létszám felülről nyitott. És azt, hogy mikor van migrációs veszélyhelyzet, azt majd ők mondják meg” – magyarázta Dömötör Csaba, megjegyezve: azt is előírják, hogy egy-egy országnak az eljárások mekkora hányadát kellene lefolytatnia.

Az államtitkár szavai szerint „aránytalan, méltánytalan és elfogadhatatlan”, hogy Magyarországra jut az összes eljárás 28 százaléka. Úgy fogalmazott: a migrációs paktummal fellazítanák az egyébként nagyon szigorú magyar menekültügyi szabályozást, s így hoznák létre migránsgettókat.

Korábban írtuk

Dömötör Csaba kitért arra is, hogy a Frontex adatai szerint 2023-ban 380 ezren akartak illegálisan bejutni Európába, vagyis „akkora volt a migrációs nyomás, mint 2016 legkritikusabb időszakaiban.” Jelenleg a spanyol és olasz útvonalon, valamint a görög szigeteknél növekednek a számok – jelezte az államtitkár, aki hangsúlyozta: Brüsszelben „a kutyát nem kérdezték meg”, hogy támogatják-e ezt a paktumot. Ha az állampolgárokat megkérdezték volna, kiderült volna, hogy „nem csak mi ellenezzük ezt az egészet” – fűzte hozzá.