Az úgynevezett VI. kategóriába sorolt független színházak számára meghirdetett pályázat négy tárgykörében született döntés, a beérkezett 108 érvényes pályázatból 83 kap támogatást, a nyertesek számára nettó 759,05 millió forintos támogatási keret áll rendelkezésre.

A színházak részére kiemelt művészeti célok megvalósítására kiírt pályázatok közül a Weöres Sándor bábszínházi pályázatot, és a hazai hivatásos táncművészeti szervezetek támogatására kiírt pályázatot bírálták el. A bábszínházi pályázatban a támogatásra fordítható nettó 14,25 millió forintos keretösszegre 32 érvényes pályázat érkezett, ezek közül 18 részesül támogatásban. A táncművészeti szervezetek esetében a nettó 71,25 millió forintos támogatási keretre 61 érvényes pályázat érkezett, amelyből 51 kap támogatást.

Az úgynevezett II. kategóriába sorolt zenekarok és énekkarok számára kiírt pályázatban a 23 érvényes pályázat közül 22 nyert támogatást, a kiemelt művészeti célok megvalósítására zenekarok és énekkarok számára kiírt pályázatokban pedig az 54 érvényes pályázat közül 20 részesül támogatásban.

Az Előadóművészeti Tanács a felkért szakértőkből álló, pályázatokat elbíráló kuratóriumok előterjesztéseit változatlan formában terjesztette a miniszter elé, aki a döntési javaslatokat szintén változatlan formában hagyta jóvá – olvasható a közleményben, amely szerint a miniszter július 22-én döntött a pályázatokról.

Az eredmények listáját a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a www.kormany.hu és a www.eloadomuveszetiiroda.hu weboldalakon teszi közzé a döntést követő 15 napon belül – írják, hozzátéve, hogy a további előadóművészeti pályázatokról a közeljövőben várható döntés.

Az előadóművészeti törvény alapján az idén nyújtható támogatásokra vonatkozó pályázatokat a nemzeti erőforrás miniszter májusban hirdette meg, összesen nettó 1143,80 millió forint értékben. A NEFMI akkori közlése szerint a pályázatok elbírálására a különböző területek elismert szaktekintélyeit kérték fel.

(MTI)