Az Agerpres hírügynökség által idézett Marin Bondar szerdai sajtóértekezletén elmondta: a román-magyar határszakasz több mint kétharmadáért felelős nagyváradi regionális felügyelőség határrendészei tavaly 11 672 határsértőt állítottak meg, ami történelmi csúcsnak számít, és csaknem kétszerese a 2022-es 6907-es adatnak. A legtöbb észlelés 2023 áprilisában volt, amikor több mint 1500-an próbáltak illegálisan kijutni az országból a román-magyar határon.

Hirdetés

A regionális felügyelőség éves mérlegének ismertetésére rendezett sajtóértekezleten elhangzott, hogy a zöldhatáron 2448-an, míg a határátkelőkön járművekben elbújva további 7645-en próbálkoztak. Az észlelt migránsok közül a legtöbben Pakisztánból, Bangladesből, Nepálból, Srí Lankából, Indiából származtak.

„Amit pontosítani kell, az az, hogy ezek az emberek többnyire munkavállalási vízummal, legálisan érkeznek Romániába, de még a munkaerő-toborzó cégekhez sem jutnak el, mert a legtöbben közvetlenül a határra indulnak, hogy megkíséreljék illegálisan elhagyni Romániát és eljutni a schengeni térségbe”

– magyarázta Marin Bondar.

Hozzátette: 2022-höz képest tavaly másfélszeresére (540-re) emelkedett a határsértőket segítő, tetten ért embercsempészek száma, és csaknem kétszer annyi határsértő kért menedéket Romániában, mint egy évvel korábban, számuk 3670-ről 6240-re emelkedett.

Korábban írtuk

„Azok esetében, akik törvényesen léptek be az országba, mi a vízum visszavonását kezdeményezzük, amikor tiltott határátlépési kísérleten érjük őket, de nekik joguk van menedéket kérni Romániától, hogy ne küldjék vissza őket a származási országukba”

– idézte az Agerpres a határrendészet nagyváradi regionális felügyelőségének parancsnokát.

A hatóság honlapján közzétett éves jelentése részletesen is leírja a zöldhatáron elfogott, illetve járművekben megbúvó illegális migránsok útját a határig. Egyes migránscsoportok Bukarestben vagy Temesváron szerveződnek, ahonnan Aradra, vagy Nagyváradra utaznak, majd onnan tömegközlekedési eszközökkel vagy taxival jutnak a határmenti településekre, ahonnan mobiltelefonos térkép-alkalmazásokkal tájékozódva vágnak neki a zöldhatárnak a határt átszelő vízfolyások, vasútvonalak, vagy egyéb utak mentén.

Más esetekben a Temesváron gyülekező migránscsoportok az A1-es autópálya parkolóiban keresnek maguknak olyan teherautót, amelynek a rakterében elrejtőzve próbálnak átjutni a határon.

A bukaresti nemzetközi repülőtérre munkavállalási vízummal érkező bevándorlókat gyakran nem sokkal érkezésük után a magyar-román határ közelében észlelik az illegális migráció megelőzése érdekében járőröző rendőrök – részletezte a hatóság.