A Magyar Diplomáciai Akadémia által szervezett kétnapos rendezvény célja a magyar tapasztalatok átadása; a rendezvényen elsősorban moldovai önkormányzati szakértők vesznek részt.

Hirdetés

Dukai Miklós kiemelte: az EU csatlakozási folyamata nem csupán az adott ország számára jelent új lehetőségeket, de versenyképesebb együttműködéshez vezet az unióban is.

Úgy fogalmazott, Moldova elkötelezettsége és kitartása az európai alapértékek mellett, valamint a megújulásra, a kihívások legyőzésére törekvése elismerést érdemel.

Az államtitkár felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló európai tanácsi döntést követően jelezte: Magyarország feltétel nélkül támogatja Moldova európai uniós tagságát.

Korábban írtuk

„Az uniós feltételrendszer teljesítéséhez és az ehhez szükséges tagjelölti reformok előmozdításához kiváló lehetőséget teremtenek azok a találkozók, amelyek során az EU-tagállamok megosztják saját tapasztalataikat a tagjelöltekkel” – mondta.

Dukai Miklós kijelentette: Magyarország nyitott és elkötelezett abban, hogy a rendelkezésére álló információkkal, a húszéves uniós tagságból fakadó tudással segítse a tagjelölteket, segítse Moldova integrációját.

„A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi törvény megalkotásának alapvető célja egy modern, költséghatékony, feladatorientált önkormányzati rendszer kiépítése volt. A magyar önkormányzati rendszer általános jellemzőit, sajátosságait, feladatrendszerét a konferencia keretében részletesen bemutatják kollégáim” – tette hozzá Dukai Miklós.

Lengyel Miklós, a Külgazdasági és Külügyminisztérium képzésekért, ösztöndíjprogramokért és tudománydiplomáciáért felelős helyettes államtitkára beszédében hangsúlyozta: Moldova Magyarország számára kiemelt jelentőségű stratégiai partner, és hazánk nemcsak az uniós szintű, hanem a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése iránt is elkötelezett.

Mint elhangzott, a magyar-moldovai szeminárium Orbán Viktor miniszterelnök januári felajánlása alapján jött létre; a két ország külügyminiszterei a megállapodást márciusban írták alá.

„Üdvözöljük az Európai Unió és Moldova közötti tárgyalások megkezdését, az idén júniusban megrendezett kormányközi konferencia megszervezését és az előkészítési folyamat elindításának bejelentését” – mondta Lengyel Miklós.

A rendezvényen beszédet mondott Oleg Tulea, Moldova budapesti nagykövete is.

Az év elkövetkező részében várhatóan további két – agrárpolitikai, illetve vámpolitikai – moldovai szakértői delegáció érkezik Magyarországra.