Dukai Miklós a soros magyar elnökség hivatalos programján arról beszélt, hogy a szélsőséges időjárási jelenségek, mint az áradások, az aszályok és a viharok egyre gyakoribbá válása sürgető nemzetközi fellépést igényel. Az államtitkár szerint a fenntartható jövő megteremtésében a vízgazdálkodás központi szerepet játszik, ezen a téren minden apró lépés, minden megszerzett tudás hatalmas jelentőséggel bír.

Hirdetés

„A természetes vízmegtartó megoldások előtérbe helyezése és alkalmazása segíti az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodást, különösen a vízhiány, árvizek és a hőhullámok kezelésében”

– tette hozzá.

Kiemelte: ezek a megoldások nemcsak a jelenlegi környezeti kihívásokra adnak választ, hanem hosszú távon előmozdítják a fenntarthatóságot, csökkentve a környezeti kockázatokat és erősítve az ökoszisztémák ellenállóképességét. Dukai Miklós hangsúlyozta: a Life Logos 4 Waters projekt középpontjában a természetalapú megoldások állnak, amelyek segíthetnek enyhíteni az egyre inkább kiszámíthatatlan időjárási események hatásait.

Az államtitkár szerint az esemény egyik legfontosabb üzenete, hogy a figyelmet a jövő szakembereinek képzésére irányítsa. A klímaalkalmazkodás és a fenntartható vízgazdálkodás sikere ugyanis nagymértékben azon múlik, hogy a jövő generációi milyen felkészültséggel, tudással és kreativitással tudják megközelíteni ezeket a kérdéseket.

Korábban írtuk

„A Nemzeti Közszolgálati Egyetem víztudományi kara ebben úttörő szerepet játszik”

– tette hozzá.

Kiemelte: az itt képzett hallgatók nemcsak a hagyományos vízgazdálkodási ismereteket sajátítják el, hanem a legújabb megoldások alkalmazására is felkészítik őket. A klímaalkalmazkodás és a fenntartható vízgazdálkodás folyamatában az oktatás ugyanis az egyik kulcsfontosságú tényező.

„Ahogy a klímaváltozás egyre több próbatétel elé állít minket, úgy kell a fiataloknak egyre inkább felkészülniük, hogy ezekkel a kihívásokkal szembe nézzenek”

– fogalmazott.

Az adaptív, tehát alkalmazkodó szemléletű felsőoktatás, amelynek keretében a nyári egyetem is megvalósul, ezt a célt szolgálja. Olyan tudást, tapasztalatokat és ezáltal eszközöket ad a jövő szakembereinek kezébe, amelyek révén képesek lesznek hatékony megoldásokat találni a vízgazdálkodás és az éghajlat változó körülményeihez való alkalmazkodás terén – mondta Dukai Miklós.

Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora hangsúlyozta: a víztudományi kar kiemelt célja, hogy olyan felelős mérnököket és szakembereket képezzen, akik értik és magukénak érzik a fenntarthatóság ügyét, akik készen állnak arra, hogy aktívan hozzájáruljanak a klímaváltozás és a globális vízhiány elleni küzdelemhez.

Hangsúlyozta: a Life Logos projekttel még inkább megerősítik elkötelezettségüket a környezeti és társadalmi fenntarthatóság iránt, hogy a jövő generációi számára is biztosítottak legyenek a tiszta és elérhető vízkészletek. A rektor közlése szerint hallgatóik képzésében kulcsfontosságú, hogy ne csak elméleti tudást, hanem olyan gyakorlati ismereteket is szerezzenek, amelyekkel képesek lesznek konkrét megoldások kidolgozására az éghajlatváltozás hatásainak kezelésében. Az egyetem a projektben való részvételével olyan feladatorientált gyakorlatokat szervezhet a jövő mérnökei számára, amelyek fejlesztik problémamegoldó képességeiket és felkészítik őket a valós élet kihívásaira – tette hozzá. Kiemelte: a Life Logos projekt egy hosszú távú folyamat kezdete.

„Az éghajlatváltozás elleni küzdelem és az alkalmazkodási képességek fejlesztése olyan feladat ugyanis, amely állandó és tartós elhivatottságot és együttműködést igényel”

– fogalmazott Deli Gergely.

Kámánné Bari Bernadett (Fidesz-KDNP), Baja polgármestere szerint a nyári egyetem fő célja, hogy az önkormányzatok ismereteit és tudását bővítse a mindennapok vízgazdálkodási kihívásaira tekintettel. Nagy szükség van arra is, hogy „a megszerzett tudást, a tapasztalatainkat átadjuk azoknak, akik a jövő vízügyi szakembereivé válnak” – fogalmazott.

A polgármester örömét fejezte ki, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem víztudományi kara házigazdaként lehetőséget nyújt ebben az egy hétben a szakmában tanulóknak, hogy ismereteiket bővíthessék elméletben és gyakorlati megközelítésben egyaránt.

Kámánné Bari Bernadett szerint a nyári egyetemen elhangzó szakmai témák fontosságát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a soros magyar elnökségi programok közé is bekerült. „Jól látható, hogy a vízügyi ágazat és az önkormányzatok közötti együttműködés elengedhetetlen” – mondta, hozzátéve: Bajának szüksége van kiváló vízügyi szakemberekre, akik a kihívásokra megfelelő választ tudnak adni.