A Magyar Koalíció Pártja és a civil szervezeteket tömörítő Szlovákiai Magyarok Kerekasztala szimbolikus napra és szimbolikus helyszínre hirdette meg a nagygyűlést a nyelvtörvény módosítása ellen. A dunaszerdahelyi stadionban rohanták le a szlovák kommandósok tavaly ősszel a helyi futballcsapat szurkolóit. Szeptember 1-je pedig a szlovák államiság ünnepe. A demonstrációra Magyarországról és Erdélyből is érkeztek. Sokan magyar zászlót hoztak magukkal.

Pázmány Péter, Dunaszerdahely volt polgármestere úgy fogalmazott, a felvidéki magyarság nem lép rá az asszimilációhoz vezető hídra. Az üzenet az MKP volt elnökének, a nagygyűlésen szintén jelen lévő Bugár Bélának szólt, aki Híd néven alapított a közelmúltban új pártot.

A nagygyűlésen bejelentették: aláírásgyűjtést indítottak a nyelvtörvény visszavonásáért. Dunaszerdahelyre jelentős rendőri erőket vont össze a szlovák belügyminisztérium. Az egyenruhások egyetlen embert állítottak elő. A derekán magyar zászlót viselő fiatalember – a szemtanúk elmondása szerint – hangosan becsmérelte a szlovák államot.

Budapesten is tüntettek

A szlovák nyelvtörvény ellen a dunaszerdahelyivel egyidőben több százan tüntettek a szlovák nagykövetség budapesti épülete előtt is. A Civil Összefogás Fórum petíciót adott át a szlovák nagykövetnek, amelyben a jogszabály visszavonását követelik a szlovák parlamenttől. A törvényt a szervezet diszkriminatívnak és az uniós normákkal ellentétesnek tartja, amellyel a kormány gyakorlatilag állami nyelvi cenzúrát vezet be. Az angol és magyar nyelvű tiltakozást eljuttatják az Európai Parlament és az Európai Bizottság elnökének is.

Slota háborút vizionál

Nyugtalanságának adott hangot Ján Slota a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke az MKP és szlovákiai magyar civil szervezetek keddi, az államnyelvtörvény elleni nagygyűlésével kapcsolatban. Szerinte valós a veszély ugyanis háborús konfliktus tör ki a feszültségek miatt.

(hírTV)