Az Eat! Brussels rendezvényt a múlt hétvégén rendezték meg a festői szépségű Bois de la Cambre parkban, ahol a látogatók Brüsszel legjobb 30 éttermével, köztük két Michelin-csillagos vendéglátóhellyel és több régió konyhájával találkozhattak. Ott volt Szecsuán, Peking, Quebec, Rabat, Szófia, Katanga, Pozsony, és ott volt persze Budapest is.

A tavalyi sikeres bemutatkozás után a „Foie Gras & Co. – Le gout de Budapest” emblémát viselő magyar pavilon vezetője, Bencsik Dávid az idén a pesti belvárosban található ARAZ étterem séfét kérte fel, hogy képviselje Magyarországot és Budapestet a rendezvényen.

A magyarok idei mottója ez volt: „Modernitás és tradíció, kéz a kézben”.

Barka Áron chef de cuisine és Bakonyi Balázs chef de partie új köntösbe ültetett tradicionális menüvel készültek a rendezvényre: akácfán füstölt libamájpástétom konfitált barackkal és vajaskaláccsal, valamint natúr kacsa- és libamáj duó csicsókahabbal, továbbá kökényes-vörösboros marhapörkölt dödöllével s végül meggyes-mákos rétes. A magyar borokat az idén Jim Bauters brüsszeli magyarbarát flamand borkereskedő prezentálta.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatásának köszönhetően a helyszínen mutathatta be tudását a karcagi Kun László és fia is, akik az immár hungarikumnak számító karcagi birkapörköltet készítették el szabad tűzön, bográcsban, az érdeklődők őszinte örömére.

A menü két pillérét így egyfelől a legendás magyar hizlalt libamáj és kacsamáj adta, illetve az egész világon ismert „goulash”, ami alatt Nyugat-Európában egy kissé hígabb pörköltet értenek.

A sikerre jellemző, hogy minden adag elfogyott, és a vásár zárónapján, amikor a sok eső után végre kisütött a nap is, egyedül a magyar pavilon előtt órákon át álltak sorban az emberek.

A pavilont megtisztelte jelenlétével Rudi Vervoort, a Brüsszeli Régió miniszterelnöke is. A forgalmi adatok és az érdeklődők visszajelzései alapján a magyar csapat az idén az egyik legnagyobb sikert aratta az erős mezőnyben, dicsőséget hozva Budapestnek, a karcagi birkapörköltnek és az egyik legnépszerűbb magyar terméknek: a hizlalt liba- és kacsamájnak.

BA