Vasárnap éjfélig hárommillió forint adomány gyűlt össze az Ökumenikus Segélyszervezetnél a péntek éjjeli veronai buszbaleset sérültjei és az áldozatok családja számára – mondta Gáncs Kristóf, a szervezet kommunikációs igazgatója az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

A segélyszervezet szombaton országos gyűjtést indított a buszbaleset sérültjei és az áldozatok hozzátartozói javára a honlapján, a www.segelyszervezet.hu oldalon, valamint számlaszámán keresztül. A beérkező pénzt teljes egészében azoknak a családoknak juttatják el, amelyek családfenntartót, gyermeket vesztettek el vagy tagjaik közül valaki hosszabb kezelésre szorul.

Gáncs Kristóf elmondása szerint a szervezetnél is megdöbbentek a példátlan összefogáson, ugyanis az első éjszaka 800 ezer, vasárnap éjfélig pedig már három millió forint gyűlt össze kis adományokból.

A szervezet hétfő este hét órától gyertyagyújtást tart a fővárosi Akvárium Klubnál – tette hozzá.

A műsorban a Veronában tartózkodó Adányi László, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési munkacsoportjának vezetője arról beszélt: az érintetteknek pszichológiai elsősegélyre van szükségük, hogy megelőzzék a poszttraumás stresszbetegség kialakulását.

Adányi László méltatta az olaszországi magyarok segítőkészségét, akik nemcsak tolmácsként segítették az ügyintézést, hanem egy kis közösséget is alkottak a helyszínen.

A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a rádió Honvédkórházban tartózkodó tudósítója elmondta: mindhárom Budapestre szállított sérült állapota stabil. Egy 50-60 év közötti férfi és egy hasonló korú nő másod- és harmadfokú égési sérülésekkel a plasztikai sebészetre, a harmadik sérült végtagtöréssel és enyhébb égésekkel az ortopédiára került. Mindhárman maguknál vannak és kommunikálnak – közölték.

Péntek éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon a Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.

MTI