A miniszterelnök napjai meg vannak számlálva

Gyurcsány Ferenc a Zuschlag-ügyben az előremenekülést választotta, ám hétpontos, a politikai szürkegazdaságot kifehéríteni szándékozó csomagjával mindkét koalíciós párt tagjai körében ellenállásba ütközött. A kormányfőt már csak az tartja meg jelenlegi pozíciójában, hogy a szocialisták közül a folytatódó megszorítások idején senki nem akar osztozni a személyes népszerűségvesztésben, inkább várnak. Abban bíznak, hogy két év múlva az elhasználódott és elkopott miniszterelnököt leváltva, az uniós pénzek és a várt gazdasági fellendülés hullámain belavíroznak majd a hatalomba.

Gyurcsány Ferenc a jelek szerint huszonegyre is lapot húz. Bejelentette, hogy hétpontos tisztasági csomagját vagy megszavazza a parlamenti ellenzék is – nem szavazza meg -, vagy soron kívüli népszavazást kér, amihez megvannak az alkotmányos eszközei, így jó esélye van annak, hogy a hét pontot a Fidesz kérdéseihez csatolják. Ha ez is bejön neki, akkor egy biztosan vesztő játszmát fordít meg, és akár győztesnek is kihirdetheti magát – ha megéri. A baj ugyanis az, hogy a tisztasági csomag főállású képviselőkre vonatkozó javaslata olyan sok pénztől fosztaná meg a szocialista képviselőket is, hogy meglehetősen kicsi az esélye a végső győzelemért elkövetendő kollektív harakirinek.

Az október elsején bejelentett hétpontos javaslat a közvélemény szemében tagadhatatlanul népszerű célokat fogalmaz meg, azonban több sebből vérzik. Egy részük már évek óta a Gyurcsány-féle programok visszatérő motívuma, más részük egyszerűen plágium (az év elején Gusztos Péter SZDSZ-es képviselő javaslatát a főállású képviselőségről az Országgyűlés a napirendjére sem vette), de leginkább az teszi hiteltelenné, miként ezt frakciótársai is a szemére vetették, hogy éppen a Zuschlag-ügy kirobbanása és a köz- és uniós pénzzel való visszaélések nyilvánosságra kerülése után tette közzé azokat.

Ezzel pedig sajátos gellert kapott a rablóból pandúrrá változó miniszterelnök „Új rend és szabadság” programja is, melynek összehangolásáért éppen október első napjától felelős kormánybiztosként az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium volt államtitkára, Kondorosi Ferenc. Az ő személyében új polihisztort talált a kormányzat, hiszen a felfelé buktatott tisztviselő a jövőben nemcsak az új pártfinanszírozási törvény előkészítését és a közlekedésbiztonság javítását célzó jogszabályok előkészítését fogja koordinálni, de közreműködik többek között a költségvetési szabályok és az adórend egyszerűsítésében, és az élelmiszer-biztonsági rendszer hatékonyságát javító intézkedések kidolgozásában is.

Karsai visszaszól

A „tisztasági csomag” fogadtatását még kedvezőtlenebbé tette a szocialista polgármesterek elleni frontális támadás, az pedig már csak a hab volt a tortán, hogy a hiperaktív és öntörvényű kormányfő mellett magukat gyakran elhanyagoltnak érző MSZP-s képviselőkkel Gyurcsány Ferenc elfelejtett egyeztetni.

Október másodikán több tucat honatya szóvá is tette ezt a szocialisták frakcióülésén, a legélesebben a „búzaégető” állandó jelzőt birtokló Karsai József battonyai polgármester, akinek a miniszterelnök felrótta, hogy a Hír Tv-nek azt nyilatkozta: ha a polgármesteri és a képviselői tisztség összeegyeztethetetlen, akkor legalább annyira az a miniszterelnöki és a pártelnöki. A felhevült Karsait már kivezették az ülésteremből, amikor rosszul lett és mentőt kellett hozzá hívni. A szocialista képviselők jelenlegi gyengeségét azonban jól jelzi, hogy végül mindössze annyit tudtak elérni, hogy részt vehetnek a hét pont alapján a tervek szerint egy-két héten belül létrejövő (és sok esetben bizony kétharmados többséget igénylő) jogszabályok tervezetének kialakításában. A szabad demokraták is csak visszafogottan tiltakoztak, és a főállású képviselőség visszaállításának elutasításán túl csak részleteiben vitatkoztak a pontokkal, mert elmondásuk szerint ők korábban már tettek ilyen javaslatokat. Az MSZP belső ellenzéke mégis mozgolódik. „Nem lehet az országot folyamatos feszültségben tartani. Időnként kell egy kis lélegzetvétel is” – mondta Szili Katalin néhány nappal később a Vasárnap Reggelnek. „Gyurcsány nélkül is menni fog, ha úgy hozza az élet” – nyilatkozta a Népszabadságnak Szanyi Tibor szocialista képviselő. A legárulkodóbban Karsai József fogalmazott a tv2 Napló című műsorában vasárnap: „Most nem észérvek voltak… Zseniális forgatókönyvei vannak, minden, de nem tudom, hogy egy fél éve, egy éve mi történhetett, mert szerintem – még egyszer megerősítem – nem az az ember, akivel megnyertük a választást.”

Az MSZP-ben többszörösen találva érzik magukat a „mezei” képviselők. Nem elég, hogy a Zuschlag-ügyet megpróbálja rájuk kenni a (volt KISZ- és DEMISZ-vezetőként az ifjúsági szervezetek állami finanszírozásában Zuschlag Jánosnál valószínűleg jóval dörzsöltebb) miniszterelnök, de a helyben erős polgármesterek helyzete és karrierkilátásai is megrendülnének, ha a jövőben választaniuk kellene pozícióik között. Ahogy az index.hu elemzése fogalmaz: „Gyurcsány erodálódó hatalmát a pártszervezetek érdemi építése helyett érdemi gyengítésével próbálja ellensúlyozni.” Mindez a 2010-es kampány előkészületeit is alapjaiban változtatná meg.

Szép, hősi halál

Miközben a Népszava a kormányfő „hősi elestét” vizionálja, az elemzők véleménye megosztott abban a tekintetben, hogy jó-e a Fidesz taktikája.

Török Gábor politológus szerint, bár a miniszterelnök helyzete instabillá vált, meglévő támogatói köre és megosztott ellenfelei még jó ideig hatalmon tarthatják, már csak azért is, mert a megszorítások folytatódnak, a választások pedig még távol vannak. Felhívta a figyelmet azonban arra, hogy a 2008-as költségvetés elfogadásával elhárulnak Gyurcsány megbuktatásának legfőbb akadályai, hiszen a kormányfő már betöltötte három év óta tartó küldetését: 2006-ban legyőzte Orbán Viktort, az erre a ciklusra tervezett „reformok” nagyobbik részének keresztülverésével pedig megteremtette az esélyét annak, hogy 2009-től újra mód nyílhat a választások előtti osztogatásokra. Erre rímelnek Tölgyessy Péter volt SZDSZ-elnök, majd Fidesz-képviselő korábbi nyilatkozatai, melyek szerint év végére „kitelhet” Gyurcsány Ferenc ideje.

Bár Török úgy látja, hogy a Fidesz erőtlen választ adott a Zuschlag-ügy fejleményeire (nem követelt például vizsgálóbizottságot és nem szólított fel lemondásra senkit), a Political Capital elemzése éppen azt sugallja, hogy az ellenzéki párt lecsapta a magas labdát, és sikerült a kormánynak a fejlesztésekre vonatkozó stratégiáját célba vennie. Ezzel pedig az egyensúlyteremtés (Fidesz-válasz: értelmetlen áldozatvállalás), a reformok (Fidesz-válasz: megszorítások) és a fejlesztések hármasára épülő stratégia első két eleme után a harmadik is össztűz alá került. A Fidesz esélyeit azonban jelentősen rontja, hogy a „szereposztás egészen hasonló ahhoz, amely a balatonőszödi beszéd kapcsán kialakult: a legnagyobb ellenzéki párt a szocialisták, Gyurcsány Ferenc pedig a teljes politikai elit érintettségét hangsúlyozza.”

Rozsdamarta kormányfők

Elképzelhető, hogy azoknak lesz igazuk, akik szerint az utóbbi időben a szocialista kormányfők szavatossági ideje két-három év után lejár. Ez történt 2004-ben Medgyessy Péterrel, és most ez fenyegeti Gyurcsányt is. Ez az az időintervallum, amíg a kezdeti osztogató politika és a propaganda ellensúlyozni tudja a botrányokat és a hozzá nem értést.

Török Gábor arra emlékeztet, hogy Medgyessy is kemény lépéseket tervezett pár nappal azelőtt, hogy megvonták tőle a bizalmat. Egyre több jel mutat arra, hogy az aktuális kormányfő elvesztette politikai realitásérzékét: „Vágjatok oda hetykén, mindig is tisztességes és becsületes volt a baloldal” – mondta az MSZP 18. születésnapi rendezvényén október hetedikén, a Budapesti Vásárközpontban. „Legyetek őszinték, kérjétek ki magatoknak, kérdezzetek vissza. Mi nem takargattuk a bűnt, vágjátok oda hetykén, tőletek nem fogadjuk el, csak Magyarország tisztességes népétől, a magyar népben e tekintetben lehet bízni.” A Fidesz vezetőit rágalmazva felhánytorgatta, hogy olyanok mondanak felette erkölcsi ítéletet, akik az egyetemről kerültek a parlamentbe, 15-20 év alatt meggazdagodtak, és akik a pártjuk pénztárnokát APEH-elnöknek tették meg, a pártszékház eladásából pedig magánvagyont csináltak. Gyurcsány Ferenc úgy vélte, hogy pártja legyőzhetetlen.

Szili Katalin említett interjújában ezzel szemben éppen azon kesergett, hogy 18 évesen 18 százalékra süllyedt pártja népszerűsége, és elgondolkodtatónak nevezte, hogy 35 év körüli fiatalok azt mondták neki, hogy baloldaliak, 2002-ben és 2006-ban a szocialistákra szavaztak, de ezt soha többé nem teszik.

A legnagyobb kérdés jelenleg az, hogy meddig dagad a Zuschlag-botrány, és milyen magasra érnek el a többi visszaélés szálai. A szocialisták számára kedvező forgatókönyv szerint még az is elképzelhető, hogy mindez nem okoz nagyobb politikai változásokat. Kérdés azonban, hogy elég-e a Fidesznek az, hogy 2010-től nem Gyurcsány Ferencnek hívják majd Magyarország szocialista miniszterelnökét.

Monostori Tibor


Gyurcsány Ferenc hét pontja

1. Átlátható kampány- és pártfinanszírozást.

2. A pártok ifjúsági szervezetei legyenek részei a pártfinanszírozásnak.

3. Pártközeli civilek ne kapjanak közpénzt.

4. Szigorúbb összeférhetetlenségi szabályok a közpénzeket odaítélő pályázatok esetén.

5. Vagyonosodási vizsgálat elrendelése fontos köztisztviselőknél, minisztériumi vezetőknél, képviselőknél.

6. Főállású képviselőség megteremtése. 2010-től; önkormányzati vezetők, polgármesterek, gazdasági társaságok vezetői ne lehessenek a parlament tagjai.

7. Képviselői tiszteletdíjak rendezése.


Részlet az október 6-i Népszavában megjelent Gyurcsány-interjúból

– Biztos benne, hogy jól érzi a pillanatot? Vannak emberek, akik megelőzik a korukat, aztán szép hősi halottak lesznek belőlük.

– Most azt a bélyeget akarják ránk sütni, hogy nemcsak hazudunk, hanem lopunk is, noha már a hazugság vádja is tisztességtelen volt és hazug. De most azzal próbálkoznak, hogy elfogadhatatlanul és tisztességtelenül ránk süssék: a Magyar Szocialista Párt olyanokból áll, akik magukénak tekintik a közpénzeket. […] Olyan viszonyokat kell teremteni, hogy ránk szigorúbb szabályok vonatkozzanak, mint bárki másra ebben az országban. […] Hogy elmondhassam, hogy mi voltunk azok, akik önmagunkra nézve tudtunk hozni nagyon kemény szabályokat. Hogy elmondhassam, mi, baloldaliak járunk ebben élen. Ezt én fantasztikus lehetőségnek tartom. […] Ez gyökeresen ellentétes azzal, hogy sok-sok éve az eltüntetett, párthoz közeli cégek vagy az APEH-elnökké korábban kinevezett, volt pártpénztárnokok ügye el sem jutott az ügyészségi szakaszig. Ezekre az ügyekre nem lehet válasz az eltussolás. A konkrét ügyben derüljön ki az igazság. […]

– Az említett jelenségekhez hozzátartozik még egy kérdés: vannak még csontvázak a szekrényben?

– A csontvázaknak az a természete, hogy egészen addig a szekrényben vannak, amíg egy ajtó ki nem nyílik vagy ki nem nyitják. És nagyon sok ajtó van, nagyon sok bugyra van az állami közgazdaságnak. […] A mi programunk, hogy lehet szabadnak, felelősnek és erkölcsösnek lenni. Egyszerre. Ez megnyithatja a pártot, amelyet olyanoknak is vonzóvá teszünk, akik korábban a közelében sem voltak: köztük sok 20-30 évesnek is. Szerintem ez a pártreform.