Magyarország, az én hazám címmel az egri művészekből alakult Varga László Polgári Teátrum megható előadása és Szemery László bűvész mutatványa nyitotta meg a Történelem Fő utca kulturális rendezvénysorozat estjét Egerben.

A folytatásban Rákay Philip vezényletével a polgári oldalhoz tartozó művészek, politikusok, sportolók léptek a színpadra. Elsőként Gergely Éva, aki csodálatos hangjával szórakoztatta a közönséget, majd Balla Miklós, a Fidesz területi vezetője mondta el köszöntőjét. A szónok szorosabb együttműködésre buzdított, mint mondta, az elmúlt évek megmutatták, képesek vagyunk a megosztottságunkat leküzdeni, úgy működni, mint a kötél, amely sok apró szálból áll és már senki nem tudja kettészakítani. Maczkó Mária annak az évezredes szövetségnek adott nyomatékot énekével, mely hazánk és Szűz Mária között köttetett. Majd az 1956-os forradalomról és az elmaradt igazságtételről beszélt Balázs-Piri László forradalmár.

A folytatásban Szabó Csilla Reményik Sándor Elpártolt liliomszál című megzenésített versét énekelte el, majd Kárpáti György olimpiai bajnok vízilabdázó az Egerben „megharcolt” vízipóló csatáiról mesélt az egybegyűlteknek. A bajnok elmondta, vannak a balliberális oldalon, akik rosszul tűrik, hogy ő a polgári oldallal tart, és elégedettség tölti el, ha ez bosszantja őket. Kárpáti hangsúlyozta, a jobboldalon több a „jóarcú” ember, akiket könnyebb szeretni. Rákay Philip a közönség soraiban üdvözölte a Történelem Fő utca törzsközönségének számító Dani Lőrinc bácsit, a 81 éves besenyőtelki gazdálkodót. Az idős korú, de a fiatalokat megszégyenítő kitartással dolgozó gazdát két éve daganatos megbetegedéssel kezelték, az orvos akkor azt mondta, még három éve van hátra, Lőrinc bácsi csak egy évvel kért többet, hogy visszaszavazhassa Orbán Viktort. Egerben a Történelem Fő utca első felvonását Schmitt Pál, a Fidesz-MPSZ alelnökének felszólalása zárta, aki beszédét a sportolói múltjának Egerhez főződő emlékeivel kezdte, majd a közelgő európai uniós választásokról elmondta, óriási történelmi pillanathoz érkeztünk, hazajön Európa. – A választásnak két tétje van, nem mindegy, ki képviseli hazánkat, a másik, hogy kiadjuk a féléves bizonyítványt a kormánynak – mondta Schmitt Pál, majd hozzátette – induljunk el a Szent István által kijelölt Fő úton, amely szeretettel, békével, összefogással van kikövezve.

A második felvonás Beregszászi Olga művésznő nagy sikerű énekszámával kezdődött, majd Kiss Antal, a Fidesz elnöki kabinetjének tanácsadója gyakorlatban mutatta be, milyen az emelkedő nemzet. Öt perc alatt harminc centit emelkedett a hallgatóság, s ehhez elegendő volt annyi, hogy mindenki kihúzta magát, s egyenes gerinccel járt.

A folytatásban Szász Jenő, Székelyudvarhely polgármestere hozta el az egrieknek az erdélyi magyarok üdvözletét. A Magyar Polgári Szövetség elnöke szerint az elcsatolt területek magyarjainak harca azért dúl, hogy a Történelem Fő utcájában maradhassanak. S ez a küzdelem, harc a felejtés ellen. Ebben a kíméletlen csatában a legfőbb fegyver az autonómia. Varga Miklós nagysikerű előadása után Pálinkás József, a Fidesz kulturális tagozatának elnöke szólalt fel.

A korábbi oktatási miniszter úgy vélte: gyermekeinknek az iskolákban Dobó Istvánon és az egri hősökön keresztül kell átélniük, hogy mit jelent megvédeni egy családot, egy országot, egy nemzetet. Ehhez olyan oktatási rendszer kell, ahol a hős képe Dobó István és nem a valóságshow-k „sztárja”, Zsanett.

kupé

* * *

Ketten Európáról – magyarul

Szemerkényi Réka, a Fidesz-MPSZ Szabad Európa listájának jelöltje, kül- és biztonságpolitikai tanácsadó

– Hogyan értékeli a Medgyessy-kormány külpolitikáját?

– A 2002-es választások óta megfigyelhető az a jelenség, amely akkor kampányelemnek tűnt, de mára a kormány stratégiája lett. A külpolitika Magyarországon elvesztette önálló értékét, méltóságát és a belpolitika eszközévé vált. Hazánk elvesztette az 1996-tól a világban kivívott tekintélyét. A közép-európai térség mintaországának státusát sikerült megingatni, elveszíteni. A jelenlegi külpolitika úgy érzi, hogy egy kézfogás, egy mosoly már diplomáciai siker, de ez egy ország nemzeti érdekeinek szempontjából a semminél is kevesebb. Ezt a tendenciát sürgősen meg kell fordítani, mert az unióban minden ország azon dolgozik, hogy a nemzeti érdekeit lefordítsa az EU nyelvezetére, majd az onnan származó előnyöket saját polgárai javára hasznosítsa. Ezt koncentrált, céltudatos külpolitika nélkül nem lehet megvalósítani.

– Milyennek tartja a kormány azon intézkedéseit, melyeket a határon túli magyarság „érdekében” tesz?

– Nagyon vehemens támadás érte az Orbán-kormányt, hogy hanyagolja a visegrádi együttműködést, holott az 1998-2002 közötti időszakban virágzott leginkább a szomszédos államokkal folytatott kapcsolattartás. Ugyanakkor Medgyessy Péter a negyedik visegrádi találkozóra már el sem ment, ezért a másik három együttműködő ország több komolyságot kért a kormányfőtől. Rossz fényt vet a kabinetre, hogy hat hónap kellett Medgyessy Péternek horvát partnere fogadására. Leszűkül a magyar diplomácia mozgástere egy bizonyos kapcsolatrendszerre, és minden, ami azon kívül van, az bűnösnek és rossznak ítéltetik.

– Egy országot képviselni Európában nem kis felelősség. Hogyan fogadta a Fidesz felkérését, hogy induljon a Szabad Európa-listán?

– Azok közé tartozom, akik a magyarországi munkájukat és feladataikat örömmel látják el, ezért eszembe sem jutott, hogy az európai listára rákerüljek. Nagyon megtisztelő ez a felkérés, amely az életben csupán egyszer éri az embert.

– Ha ön bejut az Európai Parlamentbe, az azt jelenti, hogy a Fidesz nagy többséggel megnyerte a júniusi választásokat. Ön szerint ennek milyen esélyei vannak?

– A három héttel ezelőtti közvélemény-kutatások szerint a Szabad Európa-listáról pont 15 képviselő jutott volna be az Európai Parlamentbe, tehát három héttel ezelőtt képviselő letten volna. Hogy mi lesz júniusban…?

Saárossy Kinga színművésznő és az Egri Végvári Polgári Kör vezetője

– Milyen érzésekkel lépett ismét a Történelem Fo utcájára?

– Boldog vagyok, hogy ismét találkozhatok azokkal, akik tavaly útnak indultak, hogy ezzel a rendezvénnyel összefogják a nemzeti oldal erőit. Most azonban azt kell kitalálnunk, hogyan jussunk el azokhoz, akik – leginkább a televízió és az újságok, illetve a régi beidegződések hatására – a másik oldalra szavaznak. Párbeszédet kell kialakítani velük, s meg kell keresni, hogy mi köt össze bennünket.

– Közös nyelv, kultúra. Ön szerint meg tudja őrizni Magyarország az Európai Unióban páratlan örökségét?

– A magyar művészetnek eddig is megvolt az ázsiója külföldön, ez nem fog megváltozni ezután sem. Elkeserítő viszont, hogy idehaza egyre kevesebben ápolják az ősi kultúrát. Hiányzik az oktatásból és a nevelésből a magyarságtudat elmélyítése, nemúgy, mint például Skóciában, Angliában vagy Amerikában. Annak ellenére, hogy ezek a társadalmak sokféle népcsoportból tevődnek össze, büszkék nemzetiségükre. Mindez mégsem minősül nacionalizmusnak, ez csak egy tipikusan magyar szemléletmód.

Cs. Zs.