Egy kisebb budai családi ház árát vihette el Magyar Péter múlt hétvégi rendezvénye. A Kossuth térre szervezett sokezres megmozdulás szervezési költségei ugyanis bőven meghaladhatták a százmillió forintot, írja a polgári napilap.

Hirdetés

A Magyar Nemzet információi és a korábbi hasonló események nyilvánosságra hozott kiadásai alapján megbecsülhető a ráfordítás.

A legnagyobb tételt a színpad, a hangosítás és a kivetítők elhelyezése jelentette, az összeg hetvenmillió forint körül lehetett. A kerítések, a kordonok, a mobil illemhelyek és más alapvető rendezvényeszközök további húszmilliót kóstálhattak, a molinók, a zászlók, a táblák, a nyakbaakasztók és a kitűzők újabb tízmilliót vihettek el. A közösségi médiás megjelenések, tartalmak melletti rubrikában ötmillió forintot szerepelhetett, a biztosítás négymillióba, a közvetítés hatmillióba kerülhetett.

A nagyobb tételekhez megannyi kisebbnek nevezhető költség kapcsolódott. Ilyen volt például az interjúk készítésére is alkalmas VIP-helyiség, amely egymaga másfél millió forintba kerülhetett. Ennél csak kevéssel kellett kevesebbet áldozni a takarításra, szemétszállításra, de külön-külön félmillió forint körüli összeget tehetett ki a fellépők díja, az orvosi ellátás biztosítása, a közlekedési járatok módosítása, a grafikai tervezés és az önkéntesek ellátása. A háromszázezer forintos áramdíj ezek után aprópénznek tűnik.

Mindent összeadva, a becslések szerint, szinte fillérre pontosan 121 millió forintba kerülhetett Magyar Péter április 6-i rendezvénye a szervezőknek. S hogy ők pontosan kik, azt egyelőre nem lehet tudni – tulajdonképpen ez az egyik legnagyobb kérdés.

Az ugyanis nehezen elképzelhető, hogy a kormánybuktatáson ügyködő Magyar Péter egymaga fizette volna ki a summát, de önkéntes felajánlásokból sem állhattak össze a múlt szombati százmilliós értékű, amatőrnek semmiképpen sem nevezhető körülmények.

Korábban írtuk

Újra jönnek a kisemberek

Már csak azért sem, mert három héttel korábban, március 15-én Magyar Péter szintén tartott egy sok embert megmozgató rendezvényt, amelynek szintén vaskos költségei lehettek. Az ünnepi akció kiadásait egyes becslések százmillió környékére becsülték, Varga Judit exférje kisebb összeget, 20-30 millió forintot jelölt meg. Magyar a Tények beszámolója szerint akkor azt mondta, részben a saját pénzéből, részben önkéntes felajánlásokból valósult meg a rendezvény, s hozzátette azt is: „kisemberek adták össze” a summát.

Korábban Amerikából jött a pénz

A kisemberes-adományos magyarázat nem szokatlan mostanában a hazai baloldalon. Érdemes felidézni a szintén kormányváltásért dolgozó Gyurcsány Ferenc-féle, Márki-Zay Péter vezette egyesült baloldal 2022. március 15-i demonstrációját.

Az Állami Számvevőszék februárban nyilvánosságra hozott részjelentéséből az derül ki, hogy a rendezvény 383 millió forintba került: a cech 70 százalékát az amerikai forrásokkal kitömött Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) állta, 20 százalékát a DatAdat, és a pártok mindössze 10 százalékban fizették a költségeket.

Az MMM anyagi háttere kapcsán pedig érdemes felidézni a Nemzeti Információs Központ 2023-as jelentését, eszerint az Action for Democracy (A4D) nevű, Korányi Dávid irányította szervezet 3 milliárd forintnyi dollárral, míg egy svájci alapítvány 1 milliárd forintnyi devizával látta el a baloldalt. Az összegből 1,8 milliárd forint kötött ki Márki-Zay mozgalmánál. Az ügy kipattanásakor a főszereplők azt állították, hogy úgynevezett mikroadományokból jött össze a pénz.

Utóbb derült ki, hogy az A4D 2022-es, négymilliárd forintos éves költségvetésének oroszlánrészét, kilencven százalékát egy magánszemély, mégpedig minden bizonnyal Soros György adta.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.