A Momentum bojkottálja az Ország­gyűlés alakuló ülését – jelentette be Fekete-Győr András, a párt frissen megválasztott frakcióvezetője szombaton. A Magyar Nemzet megkérdezte azokat az önkormányzatokat, ahol egyéni választókerületben nyertek az egykor olimpiaellenességgel színre lépő párt politikusai, hogy mi a véleményük a bojkottról.

Hirdetés

Pártszédelgők

Ha valaki jelentkezik egy feladatra, ami a választópolgárok, illetve a lakosság képviseletét jelenti, akkor véleményen szerint nem teheti meg, hogy saját politikai céljait előtérbe helyezve lenézi a választói akaratot

– jelentette ki Borbély Lénárd (Fidesz–KDNP), Csepel polgármestere. A XXI. kerületben Szabó Szabolcs védte meg mandátumát április 3-án, aki az előző választásokon még mint az Együtt jelöltje indult. Utána rövid ideig ült az LMP frakciójában, idén pedig a Momentumhoz jelentkezett be. A helyi polgármester ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy nehéz számontartani, hogy Szabó Szabolcs hányadik pártba ül be, de azt, hogy miként képviseli a választóit, ő maga dönti el, és a választók ezt majd értékelik.

Borbély Lénárd mindössze annyit kért az újra megválasztott baloldali képviselőtől, hogy legalább ne akadályozza Csepel fejlődését, és próbáljon örülni a sikereknek, amiket a kerület lakosaival együtt elérnek. Szerintem egy politikusnak elsősorban nem a politikai közösségét, hanem a választókat illik képviselnie – fogalmazott a polgármester, aki természetesen tisztában van azzal, hogy Szabó Szabolcs nem kormánypárti, de szerinte így is segíthetné a helyi ügyeket, amire 2014 óta (amióta képviselő) még nem volt példa.

Eddig csak keresztbe tett nekünk, politikai teljesítménye nagyjából annyi, hogy hangosbemondóval beszél a parlamentben

– fűzte hozzá Borbély Lénárd, megjegyezve, hogy a korábban baloldali fellegvárként számontartott Csepelen csökkent a baloldali jelölt előnye a mostani választáson.

Korábban írtuk

A felelősség súlya

– Képviselni egy közösséget megtisztelő felelősség. Mi, akik részt vettünk az országgyűlési választáson, mindannyian képviselőt szerettünk volna, aki jelen van az országgyűlésben, és kiáll Dél-Budáért – ezt már a szomszédos XXII. kerület egyik önkormányzati képviselője írta a Momentum egy másik egyéni választókerületben győztes politikusának, Tóth Endrének címezve. Németh Zoltán, aki 1990 óta önkormányzati képviselő Budafokon, azt írta, hogy az alakuló ülésen való részvétel „fontos gesztus a választókerület lakói számára”. Felidézi, hogy 2010 és 2014 között ő maga is dolgozott országgyűlési képviselőként, emiatt pedig a most megválasztott képviselőt (akivel jelenleg a kerületben önkormányzati képviselőtársak) is szeretné meggyőzni arról, hogy változtassa meg döntését.

Felemelő volt annak érzésével és tudatában bemenni az ország házába, részt venni az alakuló ülésen, esküt tenni, hogy képletesen ott van velem egy egész választókerület lakossága – fogalmazott Németh Zoltán, aki szerint a választók azt várják minden megválasztott képviselőtől, hogy képviselje őket „Magyarország legfontosabb testületében”.

Az járt a fejemben, mennyi szép emlék köt a kerülethez, lakóhelyemhez, a gimnáziumi évektől a fiatalságomon át a későbbi időkig – idézte fel. A helyi politikus levelét a kerület fideszes polgármestere, Karsay Ferenc is megosztotta, aki azt javasolja Tóth Endrének, hogy fontolja meg képviselőtársa gondolatait.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.