A Magyar Idők online kiadása csütörtökön jelentette meg Varga Mihállyal készült interjúját, amelyben a nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy – az elmúlt évek gyakorlatát folytatva – két további adócsökkentésre lesz lehetőség, amennyiben a kormány bizalmat kap a választóktól vasárnap.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az ellenzéki adóötletekre vonatkozó kérdésre válaszolva Varga Mihály elmondta: „bizton állítható, hogy a jelenleg egykulcsos személyi jövedelemadót többkulcsossá tennék, vagyis visszahoznák a progresszív adózást. Szeretnék emlékeztetni arra, hogy ilyen már volt idehaza. A szocialisták idején, 2010-ben az szja kétkulcsos volt, 17 százalékos volt a kisebb elvonás és 32 százalékos a nagyobb. Akkor bizony nem kevés adófizetőt érintett a nagyobb kulcs”.

Egy másik kérdésre adott válaszában hozzátette: „a személyi jövedelemadó jelenleg 15 százalékos kulcsa is mérséklődhet, mégpedig egy számjegyűre”.

Az adócsökkentések kapcsán szóba került az általános forgalmi adó további mérséklése: „A sertéshús, a csirke, a tej, a tojás, a hal, az internet és az éttermi étkezés forgalmi adója csökkent az elmúlt években, a további áfamérséklés lehetőségét folyamatosan vizsgáljuk, ez a költségvetés teherbírásának függvénye.”

Az interjú végén a miniszter a vasárnapi választásról is mondott néhány szót: „Abban bízom, hogy a polgárok az én választókerületemben és minden más helyszínen felismerik a különbséget az indulók ajánlatai között. Bevándorlók, nemzetközi érdekek, megszorítások, privatizáció – ezt lehet várni a mai ellenzéktől. Határvédelem, nemzeti érdekek szolgálata, adócsökkentés, béremelés – ezt kínálja a Fidesz–KDNP. A különbség, úgy hiszem, nyilvánvaló.”

A teljes interjú a Magyar Idők weboldalán olvasható.

demokrata.hu