Azzal, hogy hazánk után Lengyelország lesz az Európai Unió soros elnöke, hatalmas lehetőség nyílik térségünk előtt: a közép-európai vízió megvalósulhat, megjelenhet Európa térképén, mondta Németh Zsolt, 2010. július 23-án a székelyföldi Tusnádfürdőn. A XXI. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Korszakváltás a magyar-román kapcsolatokban a 2011-es EU-elnökség fényében című panelében a politikus definiálta a kormány Közép-Európa-képét is: a Baltikumtól az Adriáig terjedő terület, az oroszul beszélő és a németül beszélő Európa közötti sáv, amely így magában foglalja Moldovát és Ukrajnát is. Hozzátette: túl kell lépnünk a kulturális törésvonalak mentén felosztott Európa-elképzelésen, s mint mondta, Közép-Európa megerősödése Magyarország és Románia jól kitapintható, közös érdeke.

Az államtitkár hangsúlyozta, térségünk érdekelt abban, hogy a már létező, kelet-nyugati infrastrukturális rendszer mellett kialakuljon az észak-déli is. Németh Zsolt szerint ennek érdekében a Visegrádi Négyek között is szorosabb kapcsolatokra, gyakori konzultációkra van szükség. A közép-európai térséggel összefüggésben szót ejtett az EU bővítéséről is, s elmondta, hazánk elkötelezett a bővítés mellett. „Eljött az ideje annak, hogy ismét határt bontsunk Közép-Európában – anyagi és mentális értelemben egyaránt. A helyzet most kedvező, s nem tudhatjuk, meddig maradhat az. A bontás mellett persze el kell kezdeni építkezni is, át kell szőni a térséget infrastruktúrával” – jelentette ki az államtitkár.

A nemzetpolitikáról szólva elmondta: világos jövőképet kell felvázolni, ugyanis ez nemcsak a saját közösségünknek jó, hanem a szomszédos államokban is bizalmat ébreszt, gátat vet a gyanakvásnak, találgatásoknak. „A szülőföldön a – többségi társadalommal való – egyenjogúság, az anyaországban az egyenrangúság, az Európai Unióban pedig az egyenértékűség” – vázolta a nemzetpolitikai, kisebbségvédelmi törekvéseket Németh Zsolt.