A Nemzeti Együttműködés Kormányának azon célkitűzésével összhangban, hogy megismerje az egyes kérdésékben érintett szakmai- és civil szervezetek véleményét az NFM kezdeményezésére a nemzeti Megújuló Cselekvési Terv munkaanyagát illetően szakmai konzultációra került sor 2010. szeptember 17-én, Budapesten.

A fejlesztési tárca energetikai helyettes államtitkára, Kovács Pál, által összehívott találkozón az államigazgatási szervek képviselőin kívül közel 25 szakmai-, civil- és zöld szervezet részvételével megtartott találkozón a jelenlévők megvitatták azt a munkaanyagot, amely a cselekvési terv fő irányait vázolta.

A meghívottak az elkészült tervezett alapvető irányaival egyetértettek, a részletekre vonatkozó javaslataikat elővezették a minisztérium képviselőinek. Amint azt megjegyezték: örömükre szolgált, hogy az előző évek kormányzati politikájával ellentétben véleményüket egy valóban szakmai alapon szervezett találkozó keretében oszthatták meg egymással és a kormányzat képviselőivel.

A megbeszélésen a legtöbb résztvevő a cselekvési tervben foglaltakkal kapcsolatban kifejtette, hogy az abban leírt célok megvalósítását leginkább a roppant ügyfélellenes, időigényes és sokablakos magyarországi engedélyezési eljárások hátráltathatják. Ezzel kapcsolatban a tárca képviselője végszavában jelezte, hogy a kormányzat tudatában van a problémának és a Kormány tervei között szerepel az engedélyezési eljárások egyszerűsítése. A megbeszélés másik, többek által felemlegetett sarkalatos pontja a kötelező átvételi rendszer felülvizsgálatának szükségessége volt. Ezzel kapcsolatban a minisztérium helyettes államtitkára elmondta: már készül a kötelező átvételi rendszer átalakítási irányvonalait tartalmazó minisztériumi munkaanyag, melynek szakmai egyeztetését hamarosan, hasonlóan széles szakmai körben kívánják lefolytatni.