Szalay-Bobrovniczky Vince elmondta, hogy 2019-ben rendezték meg az első civil véradást, a mostani már a tizedik alkalom.

Hirdetés

A program azért kapta a Civil véradást nevet, mert azt a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkársága a Civil Közösségi Szolgáltató Központok bevonásával, valamint az Országos Vérellátó Szolgálattal és a Magyar Vöröskereszttel együttműködve valósítja meg.

A helyettes államtitkár felidézte, hogy míg 2019-ben 440 sikeres véradás volt a rendezvényen, addig a legutóbbi, tavaly őszi programban már majdnem háromezer. Hozzátette, hogy a programsorozatban eddig már több mint tízezer sikeres véradás valósult meg. Kitért arra is, hogy a kezdetekkor 21 helyszínen biztosították a véradás lehetőségét, jelenleg már 86 helyszínen várják a véradókat.

„Ezzel hozzájárulunk, hogy a magyar emberek az egészségük felől is biztonságban érezzék magukat” – mondta.

Korábban írtuk

Herczegh Anita, Áder János volt köztársasági elnök felesége, a Regőczi Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Civil véradás fővédnöke úgy fogalmazott, mindenkit arra biztat, hogy vegyen részt véradáson, amellyel mások életét, egészségét mentheti meg.

„Egyetemista korom óta rendszeres véradó vagyok, és jó érzés az a tudat, hogy valakinek segíthettem” – mondta. Hozzátette, a véradás egy egészséges embernek „szinte semmiség”.

Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a véradáson a magukat egészségesnek érző, 18-60 év közötti emberek vehetnek részt. Rendszeres véradó esetében a korhatár 65 év.