Zambó Péter szerint az erdőalapú gazdaság a meglévő, rendelkezésre álló természeti erőforrások innovatív, dinamikus és felelősségteljes felhasználásának a rendszere, amelyhez az alappilléreket már lerakták.

Hirdetés

Kiemelte, hogy Európa legszigorúbb erdőtörvénye védi Magyarország zöldvagyonát, a több mint kétmillió hektár erdőt. Ennek stratégiai részét, mintegy felét olyan állami erdészeti társaságok kezelik, amelyek alapműködése a fenntarthatósághoz kapcsolódik. A stabilan működő, egységesen magas szakmai színvonalú erdőgazdálkodás az erdőalapú gazdaság, s benne a faipar legfontosabb bázisa. Ez az első, ha fenn akarjuk tartani az ellátásbiztonságot, és Magyarország szuverenitását a zöldvagyon felhasználásával is védeni akarjuk – hangsúlyozta.

Az államtitkár fontosnak tartja a kutatás-fejlesztés területén a vállalatok által hasznosítható, eladható innovációk létrehozását is, ehhez pedig elengedhetetlen az eszmecsere. Zambó Péter ennek a partnerségnek kézzelfogható jeleként jelentette be, hogy az AM kezdeményezi, és elindítja egy magyarországi klaszter szervezését az erdő alapú gazdaság szereplői számára, melynek megvalósítására az Erdészeti Ágazati Tudásközpont Nonprofit Kft. kapott megbízást – olvasható a közleményben.

Korábban írtuk