Egyedülálló fogyatékos-ügyi fesztivált és figyelemfelkeltő köztéri Mikulás-akciót szervezett december első hetében a hazai és nemzetközi elismertségnek örvendő Ability Park. A fesztivál kiemelkedő eleme volt az a köztéri Mikulás-akció, amelynek során kerekes-székes, vak és siket Mikulások krampuszaik társaságában járták a belváros köztereit és az állami, valamint az üzleti szféra közszolgáltatást nyújtó intézményeit. Az akció során a Mikulások megjutalmazták az esélyegyenlőségi törvényt betartó és a fogyatékos személyek integrációját segítő intézményeket, a jogszabályokat be nem tartó szervezetek számára pedig figyelmeztető virgácsokat és a jogkövető magatartást elősegítő információkat osztottak ki.

Az eredmények azt mutatják, hogy a piaci szolgáltatást nyújtó intézmények sokkal nagyobb gondot fordítanak az akadálymentesítésre, a fogyatékos ügyfelek maximális kiszolgálására, mint az állami fenntartású intézmények. Az Ability Park munkatársai továbbá azt tapasztalták, hogy az akadálymentesítés általában nem szakszerű tervezés és kivitelezés mentén megy végbe, és a legtöbb esetben csak a mozgássérültek számára létfontosságú fizikai akadálymentesítésre korlátozódik. A látás-, hallássérült és értelmi fogyatékos személyek számára fontos infokommunikációs akadálymentesítés csak nagyon kevés helyen valósul meg.

Az Ability Park Mikulásai és krampuszai összesen 42 helyre látogattak el az öt nap alatt, ezen felül ellenőrizték a mozgássérültek számára kialakított parkolókat, illetve a budapesti tömegközlekedés akadálymentességét is. Bankok, önkormányzatok, egészségügyi intézmények, iskolák, éttermek, posták, szállodák, kocsmák, üzletek, színházak, parkolók és a BKV járművei mind ellenőrzésre kerültek. A kiosztott virgácsok és ajándékok 60-40 százalékos arányban oszlottak meg a virgácsok javára. Tovább árnyalja a képet, hogy az ajándékcsomagok kiosztásakor a Mikulások igen jólelkűen jártak el: a rosszul, vagy csak részben akadálymentesített helyszíneken is ajándékoztak, ráadásul a mozgássérült parkolóhelyekkel történő visszaélések és a BKV járatai esetében a Mikulásoknak nem állt módjában virgács kiosztása. A legrosszabbul teljesítő intézmények és szolgáltatások (Magyar Posta, BKV, parkolási társaságok és az oktatási intézmények) esetében az Ability Park vezetősége további lépéseket foganatosít.

A kedvező reakciók és a kulturális fesztivált övező óriási érdeklődés miatt az Ability Park a jövőben is tervezi hasonló figyelemfelkeltő akciók lebonyolítását.