A Magyar Televízió és Vajdasági Rádió és Televízió együttműködése több évtizedes múltra tekint vissza. A mindkét fél számára gyümölcsöző kapcsolatok azonban a 90-es években Jugoszlávia felbomlásával megszűntek. Húsz év után Újvidéken ismét találkozott tegnap a két intézmény vezetője.

Medveczky Balázs alelnököt délvidéki útjára Dobos Menyhért közéleti igazgató és Csermák Zoltán, a határon túli kommunikációért felelős kiemelt szerkesztő kísérték el. A vendéglátó Újvidéki Televízió vezetője, Aleksandar Dotlić mellett a tárgyalóasztalnál Buda Hajnalka, a Vajdasági Televízió magyar szerkesztőségének vezetője, Szakállas Ottó főszerkesztő-helyettes, és Klemm József, az Újvidéki Rádió igazgatóhelyettese foglaltak helyet.

A két vezető kötetlen, oldott hangulatú beszélgetést követően írta alá a társintézmények közötti szerződést. Az iratban a felek többek között a műsorok térítésmentes, kölcsönös cseréjéről, közös pályázatokról, koprodukciós együttműködésről, valamint szakmai tapasztalatok megosztásáról állapodtak meg.

„Az Erdélyi Magyar Televízióval tavaly aláírt okmány után a határon túli szakmai együttműködéseknek egy újabb fejezetét nyitottuk meg most a Délvidéken – értékelte a megállapodást Medveczky Balázs, az MTV ügyvezetője. Fontosnak tartom, hogy a kárpát-medencei információk minden műsorban helyet kapjanak, ehhez viszont színvonalas hírekre, filmanyagokra van szükségünk.”

Az aláírást követő sajtótájékoztatón Aleksandar Dotlić igazgató kiemelte a kölcsönös hiteles tájékoztatás fontosságát, a közös produkciók jelentőségét, utalt a szakembercsere előnyeire, s reményét fejezte ki, hogy a Vajdasági Rádió és Televízió új központjának kialakításakor a magyar partner tapasztalataira is támaszkodhatnak.