Békét és szabadságot az iskolákban! címmel tartott demonstrációt a Tanítanék Mozgalom a budapesti Kossuth téren.

Fotó: Somfai Sándor/Demokrata

A megmozdulást lelkesen támogatták az ellenzéki pártok, többen támogató közleményt is kiadtak, ám a remélt tömeg ezúttal is elmaradt. A tüntetésen több politikus is megjelent az MSZP, a DK, az LMP és a Liberálisok közül is.

Fodor Gáborék sem maradhattak ki a buliból, maroknyi lelkes csapatuk is kiszaladt a Kossuth térre egy-egy Stop Orbán táblát lobogtatni. Ők így szeretnének békét hozni az iskolákba.

A Liberálisok kiálltak a békés és szabad oktatásért a Tanítanék tüntetésén. A Fidesz központosító politikája szerintünk…

Gepostet von Liberálisok am Sonntag, 28. Januar 2018

Vasárnap délután közleményt adott ki a törpepárt „A Liberálisok is kiállnak a szabad és békés oktatásért” címmel.

A Magyar Liberális Párt is rész vesz a Tanítanék által szervezett Kossuth téri demonstráción, amelyen a kormány oktatáspolitikája ellen tiltakoznak a civilek. A Liberálisok egyetértenek a tüntetőkkel abban, hogy a Fidesz központosító politikája súlyos károkat okozott a magyar oktatási rendszerben.

Szerintük „tanárok kormányzati vegzálása” történik, az intézményrendszer politikai megszállás alatt áll. De majd április 8-án Fodor Gáborral az élen kormányt váltanak, és eljön a Kánaán.     

Karácsony Gergely is közleményt adott ki saját pártja és a szocik nevében, amelyben rögzíti, ez az „Orbán-iskola” utolsó féléve.

Az MSZP–Párbeszéd Szövetség üdvözli a Tanítanék Mozgalom mai tüntetését. Osztozik az iskolai egyenlőtlenségek, a tanszabadság eltiprása és az iskolák militarizálása feletti dühükben. De reményt adhat, hogy április 8-án véget ér ez a rémálom; a most kezdődő félév az utolsó lesz Orbán iskolájában.

„A mai tüntetésen 10 millió magyar – diákok, tanárok, szülők, nagyszülők – életéről, jövőjéről van szó” – írják, de a résztvevők létszáma alighanem hervasztólag hatott a tüntetés előtt még oly lelkes Karácsonyra, aki pedig azt is sietett megígérni, az MSZP–Párbeszéd Szövetség egy kormányváltás után majd békét hoz az iskolákba. 

Szél Bernadett büszkén számolt be Facebook-oldalán arról, hogy ő is részt vett a demonstráción. Az, hogy pártja is képviselteti magát a tüntetésen, szerinte nem is kérdés. Az LMP miniszterelnök-jelöltje szerint rengetegen voltak a Kossuth téren. Talán ebbéli öröméből kifolyólag remegett meg a keze, de nem sikerült a tér nevét helyesen leírnia. A kormánypárti elfogultsággal aligha vádolható Index.hu szerint viszont mindössze 1000-1500 fő jelent meg a tüntetésen. Szél Bernadett számára persze lehet, hogy ez is rengetegnek számít. 

A Tanítanék Mozgalom előzetesen igyekezett leszögezni, a tüntetés mindenkit érint: 

Tanárok és diákok, szülők, állampolgárok, idősek és fiatalok. Civilek és szakszervezetek, hivatalosan és hívatlanul. Szakértők és laikusok, pedagógusok, technikai dolgozók, megalázottak és megcsúfoltak. Mi mind. Békét akarunk! Elég volt az iskolák militarizálásából, a hazug propagandából, gyermekeink lelkének mérgezéséből. Szabadságot akarunk! Elég volt a megfélemlítésből, az előre gyártott válaszokból, a tiltásokból, a korszerűtlen és megterhelő iskolákból, gyermekeink szellemének megrontásából

– követeltek békét a harcias szervezők a Facebook-eseménynél. Noha mindenkit megpróbáltak megszólítani felhívásukban, a siker elmaradt. A tüntetéssel ezúttal sem sikerült tömegeket megmozgatni, de volt, akinek ez se szegte kedvét – nézzék csak meg például képgalériánkban a most is feltűnően vidám Kunhalmi Ágnest.

demokrata.hu

Megszületett az oktatási minimum, melyet demokratikus ellenzéki pártok együtt dolgoztunk ki a civilekkel. Mondja nekem…

Gepostet von Kunhalmi Ágnes am Sonntag, 28. Januar 2018

Oktatási minimum és bólogató csinovnyikok

A rendezvényen a Tanítanék Mozgalom képviseletében felszólaló Pilz Olivér bejelentette, hogy oktatási minimumot dolgoztak ki. Az egyeztetésre az összes pártot meghívták – jelezte.

Szintén a Tanítanék mozgalmat képviselve Törley Katalin közölte: február első napjaiban az oktatási minimumot várhatóan nyolc párt írja majd alá: a Demokratikus Koalíció (DK), az MSZP, a Lehet Más a Politika (LMP), az Új Kezdet, a Momentum Mozgalom, a Magyar Liberális Párt, az Együtt és a Párbeszéd. Az érintett politikusok és szakértők a színpadra vonultak a koncepció molinójával.

Megszületett az oktatási minimum, melyet demokratikus ellenzéki pártok együtt dolgoztunk ki a civilekkel. Mondja nekem…

Gepostet von Kunhalmi Ágnes am Sonntag, 28. Januar 2018

Pilz Olivér hangsúlyozta, hogy a dokumentum kilábalási lehetőséget nyújt a „slamasztikából”. Az oktatási minimum kiindulópontja, hogy a gyermekek érezzék jól magukat – szögezte le.

Ismertetése szerint a diszkrimináció- és szegregációmentességet, a tananyag mennyiségének radikális csökkentését, a lexikális tudás középpontba helyezése helyett a képességekre fókuszálást, valamint a pedagógusok adminisztratív terheinek csökkentését akarják elérni. A cél, hogy az oktatásra fordított összköltségek fokozatosan elérjék a bruttó hazai termék (GDP) 6 százalékát – emelte ki.

A Tanítanék mozgalom képviseletében szólalt fel Sulyok Blanka is, aki a többi között azt kifogásolta, hogy csak az intézményfenntartó előzetes „cenzúrájával” szabad nyilatkozni. Úgy fogalmazott, hogy „a bólogató csinovnyikoké a pálya”.

„A politikusok ne szóljanak bele az oktatásba!’

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke arról beszélt, hogy bár a kormány minden fronton sikerről beszél, ez csupán a saját sikere, mert mindent megvalósít, amit akar (sic!). Átverés a soha nem látott béremelés, amelyről a kabinet beszél – hangoztatta, megjegyezve: a legnagyobb kereskedelmi láncok dolgozóinak magasabb az átlagbérük, mint a tanároknak.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke nyomatékosította, hogy nemcsak az iskolákban kell béke és szabadság, hanem az egész társadalomban. Felelősség terheli a pártokat, amiért huszonnyolc évvel a rendszerváltás után itt tartunk – mutatott rá. Azt mondta: mindenki tegye a dolgát: azt, amihez ért. A politikusok ne szóljanak bele az oktatásba, ők az ország vezetésére kaptak felhatalmazást – jelentette ki.

Pálfia Zsolt, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének alelnöke kiemelte, hogy a felsőoktatásban dolgozók jelentős része anyagi gondokkal küzd. Mind a materiális, mind az erkölcsi megbecsültségüket vissza kell állítani – vélekedett.

Az Oktatói Hálózat (OH) képviseletében beszélő Máté András, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának tanszékvezetője, egyetemi docens egyebek mellett azt szorgalmazta, hogy a hatalom ne törekedjen az intézmények maga alá gyűrésére.

Transzparensültetés a téren

A rendezvényen felszólalt egy édesanya, egy pedagógus, valamint a Független Diákparlament képviseletében egy tanuló is.

Az MTI tudósítója szerint a demonstráció résztvevői lazán megtöltötték a Kossuth Lajos teret. Az OH több transzparensét is látni lehetett, az egyikre a „Méltó béreket! Óvodától egyetemig”, egy másikra az „Autonómiát! Óvodától egyetemig” szöveget írták.

Magyar és európai uniós zászlók mellett a DK és a Liberálisok lobogói szintén feltűntek.

A tüntetés végén jelképesen transzparenst ültettek a Kossuth Lajos tér füvébe.

A demonstrációhoz csatlakozott a Diákszolidaritás Akció, a Független Diákparlament, az OH, a PDSZ, a PSZ, valamint a Szülői Hang is.

MTI, demokrata.hu