Az Országgyűlés 344 igen 3 nem valamint 5 tartózkodó szavazat mellett fogadta el a magyar állampolgárságról szóló törvény módosítását, amelynek célja a határon túli magyarok egyszerűsített, kedvezményes állampolgárság-szerzésének biztosítása.

A változtatás értelmében 2011. január 1-től magyar állampolgárságot kaphat, akinek felmenője magyar állampolgár volt, vagy valószínűsíti magyarországi származását, és magyar nyelvtudását igazolja, ha büntetlen előéletű, és honosítása nem sérti Magyarország közbiztonságát és nemzetbiztonságát sem. A folyamat egyéni kérelemre indulna, nem kollektíven és automatikusan történhet.

Az indítvány szerint egyébként nemcsak születésénél fogva, hanem leszármazással is magyar állampolgárrá válik a magyar állampolgár gyermeke.

Az állampolgársági kérelmet az illetékes anyakönyvvezetőhöz, a magyar konzuli tisztviselőhöz, vagy a kormány által kijelölt, az állampolgársági ügyintézésért felelős szervhez lehet majd benyújtani.

Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes jelölt korábban a Heti Válasznak azt nyilatkozta, hogy három hónapot vesz majd igénybe az iratok benyújtásától számítva a gyorsított eljárás azok esetében, akik egyéni kérelemre magyar állampolgárságot kérnek.