A dokumentum – mely tartalmazza Pelczné Dr. Gáll Ildikó és Kósa Ádám fideszes EP-képviselők számos módosító javaslatát – célkitűzése, hogy értékelje az egyetemes szolgáltatási alapelvet az új technológiai vívmányok kontextusában, beleértve a szélessávú hozzáférést, az egyes megközelítések összehangolását és a finanszírozás kérdését. A jelentés mindezek mellett javaslatot tesz az egységes európai 112-es segélyhívószámra bevezetésére, mely révén az EU egész területén ugyanazon szám használatával lennének hívhatóak a mentők, a tűzoltók és a rendőrség.

A 112-es egységes segélyhívószámot 2006-ban vezették be Magyarországon azzal a céllal, hogy könnyebben elérhetővé tegyék a segélyszolgálatokat. Pelczné Dr. Gáll Ildikó szerint az egységes piac és az általa nyújtott szabadságjogok szerves része a vészhelyzetekben rendelkezésre álló segítség megfelelő elérhetősége. „A 21. században Európa nem engedheti meg, hogy a segélyszolgálatoknak ne legyen egységes informatikai háttérrendszere vagy, hogy ne működjön az adatkeresés illetve a helymeghatározás, hiszen a korábbi formában történő működtetés nemhogy nem mozdította elő, de kifejezetten megnehezíti az egységes szemléletű segítségnyújtás megszervezését” – hangsúlyozta írásbeli hozzászólásában a néppárti politikus. Hozzátette, hogy továbbra is különös figyelmet kell fordítani a technikai feltételek meglétére. „Büszkén mondhatjuk, hogy a magyar kormány elkötelezte magát a 112-es segélyhívó szám teljes átvételére, melynek értelmében 2012 végétől, ötmilliárd forintból megvalósuló fejlesztések révén javuló szolgáltatás mellett fokozatosan megszűnnek az eddigi hívószámok” – tette hozzá a fideszes képviselő.

A magyar néppárti politikusok a jelentéssel kapcsolatban kiemelték, hogy az egyetemes szolgáltatás és az általános segítségnyújtás területén is elengedhetetlen a fogyatékossággal élők jogainak megjelenítése. Kósa Ádám, az EP Fogyatékosságügyi Munkacsoportjának elnöke és Pelczné Dr. Gáll Ildikó közös módosító indítványukban többek közt arra kérték fel a tagállamokat, hogy a különböző fogyatékossággal élő személyek és más kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek számára is tegyék lehetővé a 112-es számhoz tartozó életmentő szolgáltatások akadálymentes hozzáférhetőségét, használatát. Ez magában foglalhatja a hallás-, illetve látássérült felhasználók számára különleges berendezések, szöveges, illetve jelnyelvi szolgáltatások vagy egyéb speciális berendezések biztosítását is.

A parlament egyhangúan támogatta Pelczné Dr. Gáll Ildikó egyetemes szolgáltatásról szóló módosító indítványát is. E dokumentumban felkérte az Európai Bizottságot, hogy nyújtson több pénzügyi támogatást a digitális hozzáférést lehetővé tevő helyi projekteknek, továbbá mindazon közösségeknek, amelyek a középületekben csatlakozási lehetőségek formájában segítenek a hátrányos helyzetű közösségeknek a technológiai eszközökhöz való hozzáférésben.