Megbénulhat a betegellátás a János Kórházban, mivel tizenegy életveszélyes liftet állítattak le az ellenőrök, és várható, hogy a többinek a használatát is felfüggesztik. A felvonókat ellenőrző ÉMI-TÜV Bayern Kft. osztályvezetője az InfoRádiónak elmondta: a kórházban elhanyagolták a liftek karbantartását, amelyek ezért életveszélyessé váltak. Fodor Gusztáv hozzátette: elképzelhető, hogy más kórházakban is leállítanak felvonókat.

A felvonók ellenőrzése során a szakember élet- és balesetveszélyt állapított meg, valamint azt, hogy elhanyagolták a liftek karbantartását, ezért le kellett állítani őket – mondta az InfoRádiónak az ÉMI-TÜV Bayern Kft. osztályvezetője.

Fodor Gusztáv közölte: nemcsak azt a két felvonót vizsgálják át, amelyek már tegnap megálltak a traumatológiai osztályon, hanem a kórház épületeiben található valamennyi liftet. Ezek közül többet már leállítottak, de várható, hogy újabbak használatát is megtiltják.

Az ÉMI-TÜV Bayern Kft. osztályvezetője szerint a liftek azért kerültek ennyire rossz állapotba, mert a gazdálkodás „rendkívül nemtörődöm” volt, emellett rossz karbantartási szerződést kötött a kórház.

A lifteket ellenőrző vállalat területi szakértője már régóta ismeri a hiányosságokat, a kórház azonban a figyelmeztetések ellenére sem tudott pénzt elkülöníteni a felvonók megfelelő karbantartására – mondta Fodor Gusztáv.

Kedden, miután elromlott a Szent János Kórház traumatológiájának két liftje, az intézmény lemondta az ügyeletet, így a súlyos betegeket máshová szállították, az operációra váró pácienseket pedig a lépcsőkön cipelték a műtőkbe – mondta akkor az InfoRádiónak a kórház gazdasági igazgatója.

Csütörtökön ismét a Szent János Kórház traumatológiai osztálya az ügyeletes, ha azonban nem lesznek működőképesek a liftek, az ismét akadályozhatja a betegellátást.

Fodor Gusztáv közölte: értesítették a karbantartó céget, és ha annak munkatársai el tudják hárítani a közvetlen veszélyt okozó körülményeket, a liftek holnap működhetnek, de minden bizonnyal csak átmenetileg helyezik üzembe azokat.

A helyzet nem egyedi, más kórházakban is állíthatnak le lifteket – jelentette ki az ÉMI-TÜV Bayern Kft. osztályvezetője.

(inforadio.hu)