Egy hónapra, szeptember 23-ig előzetes letartóztatásba helyezte múlt hét vasárnap a Budakörnyéki Bíróság a romák elleni gyilkosságsorozattal gyanúsított személyeket. A debreceni szórakozóhelyen elfogott négy férfi t rohamsisakos, gépfegyveres kommandósok kísérték a bíróságra.

Az előzetes letartóztatást a szökés, elrejtőzés, a bizonyítékok és az eljárás meghiúsítása, valamint a bűnismétlés veszélye miatt rendelték el.

Az egyik gyanúsított tudomásul vette az ítéletet, a többiek fellebbeztek, ám mindannyian tagadják, hogy ők követték volna el a gyilkosságokat.

Bencze József országos rendőrfőkapitány múlt pénteken rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy DNS-minta és több más bizonyíték is rendelkezésre áll az őrizetbe vettek előzetes letartóztatásához, összesen tizenhat helyszínen foglaltak le bizonyítékokat. A házkutatások során a rendőrök két helyszínen is sörétes fegyvereket találtak, a nyomozók pedig olyan térképeket foglaltak le, amelyeken már a következő, Nógrád megyei támadás célpontját is bejelölték a gyanúsítottak. Az MTI szerint az egyik gyanúsított Koszovóban is szolgáló szerződéses katona volt, tavaly szerelt le, egy másik pedig a debreceni Replika zenekar egykori dobosa.

A cigányok ellen bűncselekmények körülbelül egy esztendővel ezelőtt kezdődtek. Azóta kilenc hasonló eset történt, és hatan haltak meg. Utoljára Kislétán követtek el gyilkosságot, ahol egy édesanyára és lányára támadtak: az asszony meghalt, a lány életveszélyes sérüléseket szenvedett. A rendőrség sokáig sötétben tapogatózott, csak az tűnt valószínűnek, hogy a bűncselekményeket ugyanazok követték el. Áttörést a már említett, kislétai eset jelentett, amikor a korábbiakkal ellentétben konkrét nyomokat is találtak.

Ha valóban a most elfogott személyek a valódi tettesek, akkor a rendőrség több korábbi feltételezése is valósnak bizonyul. Többször elhangzott, hogy a gyilkosok profik, és az egyik feltételezett elkövető szerződéses katona lehet. Azt is közölték már a rajtaütés előtt, hogy a tettesek között vélhetően rokoni szál van, és a négy letartóztatott férfi közül ketten testvérek. A feltételezett elkövetőket egy ismert debreceni szórakozóhely, a Perényi1 kötötte össze, ahol az egyik tettes dolgozott, és – kihasználva a felújítási munkákat – itt rejtették el a fegyvereket is. A hírek szerint egyikük, K. István érintett volt a debreceni zsinagógában 1995-ben elkövetett gyújtogatásban is, ahol szintén gyanúsított volt, ám végül megszüntették az ellene folyó eljárást.

Azt egyelőre nem tudni, hogy később más vádlottak is lesznek-e. Pénteken hat személyt, köztük egy nőt vettek őrizetbe, de két embert később szabadon engedtek.

szencz–bándy