A hírTV hivatalosan meg nem erősített értesülése szerint a gyanúsítottak rokoni kapcsolatban állnak egymással, ez is oka lehet annak, hogy a magas, 100 milliós nyomravezetési díj ellenére sem volt a rendőröknek információja a tettesekről. A Hír Televízió úgy tudja, egyikük sem cigány, többen közülük biztonsági őrként dolgoztak a debreceni szórakozóhelyen, és kettőjük testén tetovált náci jelképek láthatók.

A debreceni söröző a cégbíróság épületének pincéjében működik, az üzemeltető – elmondása szerint – semmit sem tudott az éjszakai rajtaütésről. A szórakozóhely vasárnap zárva tart, ami azt jelenti, hogy a gyanúsítottaknak a nyolcból öt támadáshoz nehéz lesz alibit igazolniuk. Galgagyörkön, Nagycsécsen, Alsózsolcán, Tatárszentgyörgyön és Kislétán hétfő hajnalban csaptak le a feltételezett elkövetők. A másik három támadásból kettőt péntek hajnalban, a tiszalökit viszont szerda este követték el.

A köztelevízió információi szerint Debrecenben, az elfogás helyszínén most is tart a házkutatás. Nem tisztázható egyelőre, mi a szerepe az ügyben a hatodik elfogottnak, akit nem gyanúsít a rendőrség a támadásokban való részvétellel.

DNS-mintát vesznek

Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a Hír Televíziónak megerősítette, hogy DNS-mintát vesznek az öt gyanúsítottól, hogy egybevessék őket a különböző helyszíneken talált DNS-mintákkal.

Cáfolják

Cáfolja a rendőrség a korábbi sajtóhíreket, hogy a romák elleni támadások gyanúsítottjait egy nyírpilisi fegyveres támadás és autós üldözés után fogták volna el. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen éjszaka betörték az egyik polgárőr autó hátsó szélvédőjét. A benne ülők azt hitték, lövés történt, de a rendőrség nem talált erre utaló nyomot a helyszínen. Később a polgárőrök a hátsó ülésen egy kis szöget találtak, a rendőrség ezért újabb helyszíni szemlét tart és a közlekedés biztonságának veszélyeztetése miatt nyomoz.

Bencze: A megalapozott gyanúhoz rendelkezésre állnak a bizonyítékok

A nyomozás érdekeire való hivatkozással nem árult el konkrétumot a cigányok elleni támadások motivációjáról az országos rendőrfőkapitány délutáni, rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Bencze József szűkszavú tájékoztatást adott az éjszakai rajtaütésről, amelyben hat embert állítottak elő egy debreceni bárban. Közülük ötöt gyanúsítanak a bűncselekmény-sorozat elkövetésével. Négyen őrizetben vannak, előzetes letartóztatásukról szombaton határoz a Pest Megyei Bíróság. Valamennyi gyanúsított Hajdú-Bihar megyében él, mindannyian férfiak, életkoruk 28 és 42 év között mozog.

„A megalapozott gyanúhoz rendelkezésre állnak a megfelelő bizonyítékok” – tájékoztatott Bencze József. Az országos rendőrfőkapitány hozzátette: a rasszista indítékról véglegesen akkor tudnak nyilatkozni, ha a gyanúsítottak kihallgatása és életvitelük ellenőrzése megtörtént. „Természetesen ma azt tudom mondani, hogy prioritásként egyértelműen a rasszista indíték látszik – mint motívum – megalapozódni” – közölte.

Senki nem kapja meg a százmilliót

Az országos rendőrfőkapitány sajtótájékoztatóján kijelentette: senki nem kapja meg azt a százmillió forintos nyomravezetői díjat, amelyet a cigányok elleni gyilkosok nyomravezetőjének ajánlott fel a rendőrség.

A romák elleni támadássorozat eddig 6 halálos áldozatot követelt. Kislétán egy anya halt meg, Nagycsécsen egy férfit és egy nőt öltek meg ismeretlenek, Tatárszentgyörgyön egy férfit és gyermekét, Tiszalökön pedig egy férfit lőttek le.

(hírTV, HavariaPress)