A honvédelmi miniszter mellett Benkő Tibor altábornagy HM Honvéd Vezérkar főnök, Kovács József vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, dr. Szarka Gábor a HM kabinetfőnöke és Palásti Ferenc vezérőrnagy, a köztársasági elnök szárnysegédje adta át az elismeréseket. Az elmúlt évtizedek legnagyobb magyarországi árvízi védekezésében a létszámához képest az eddigi legnagyobb csapattal vett részt a Magyar Honvédség.

Az elkövetkezendő napokban mind a 4560-an átvehetik a miniszter alapította szolgálati jelet és a katonák közül minden negyedik pénzjutalmat is kap. Ma a civis városban a keleti régió alakulatai, a MH Támogató Dandár katonái, a nemzetvédelmi egyetem hallgatói vettek részt, ahol ünnepi beszédében dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter kiemelte:

„A magyar nemzet, mint közösség ismét jelesre vizsgázott a bajban. Megmozdult az ország, s mindenki hozzájárult valamivel a védekezéshez és most az újjáépítéshez. Nagy öröm és büszkeség számomra, hogy a honvédség közössége most is nagyszerűen megállta a helyét. Fennen ragyogott az a valami, amit a régiek virtusnak, katona erénynek neveztek. Ahová megérkeztetek, ott tisztult a helyzet. Fényesen igazoltátok, hogy honvédek vagytok: kötelességüket teljesítő magyar katonák.”

A vendéglátó debreceniek nevében Kósa Lajos polgármester reményét fejezte ki, hogy a kormány és az Országgyűlés megteremti azokat a feltételeket, amelyek a megfelelő létszámú és technikai felkészültségű Magyar Honvédség működéséhez szükségesek. Kósa Lajos a kitüntetéseket személyesen adta át a debreceni Bocskai István Lövészdandár katonáinak. A kecskemétiek és a szolnokiak is itt szoríthattak kezet a minisztérium vezetőivel. A nyugati régió katonái két nap múlva Győrben vehetik majd át az elismeréseket árvízi helytállásukért. A katonai tiszteletadással zajló ünnepség alkalomhoz méltó befejezése volt, hogy a tatai helyőrség zenekara előadta az árvízi hősök indulóját karnagya, Balázs Attila százados szerzeményét. A rendezvényre meghívták az árvíz sújtotta települések polgármestereit is, akik közül Füzessi József Szikszó első embere megköszönve a katonák segítségét, s egyben a helyiek jókívánságát tolmácsolva egy mosolygó nő portréját adta át dr. Böröndi Gábor dandártábornoknak, a debreceni alakulat parancsnokának.

Beszédében dr. Hende Csaba természetesen a magyar honvédek jövőjére is utalt:

„Azt várom és elvárom tőletek, hogy álljatok mindig készen! Álljatok készen, hogy minden veszélyt, fenyegetést és bajt el tudjatok hárítani édes hazánk felől. Ígérem Nektek, hogy lehetőségeimhez mérten mindent megteszek azért, hogy felkészülten a megfelelő felszerelés birtokában, méltó megbecsülést élvezve tehessétek a dolgotokat! Honvédelmi miniszterként mondom: bízom Bennetek, számíthattok rám!”