A brüsszeli lap elismerő cikke már csak azért is említésre méltó, mert az elmúlt években Magyarországot számos kritika érte kemény migrációs politikája miatt, a helyzet azonban változóban van – írja a Magyar Hírlap.

Hirdetés

Az EU vezetői egyre inkább támogatják a gyorsabb és hatékonyabb kitoloncolásokat, és ennek a folyamatnak Orbán Viktor immár fontos szereplője lehet.

Az október 17–18-i Európai Tanács csúcstalálkozójának tervezetében a vezetők célul tűzték ki, hogy új iránymutatásokat dolgoztassanak ki a harmadik országokba történő visszaszállításokra vonatkozóan, amelyek célja, hogy a migrációs kihívásokra hatékonyabb válaszokat adjanak, és a kitoloncolások folyamata gyorsabb és eredményesebb legyen.

Egy osztrák és holland kezdeményezés, amelyet további 15 schengeni ország is támogat, új megközelítést javasol az EU kitoloncolási irányelvének felülvizsgálatára. A javaslat egy „paradigmaváltást” sürget, amely több kötelezettséget és feladatot róna azokra, akik kitoloncolással néznek szembe, és magában foglalná a nem együttműködő migránsokkal szembeni büntetéseket is. Az irányelv legutóbbi, 2018-as módosítási kísérlete kudarcba fulladt, de most új lendületet kaphat a folyamat.

Bár a magyar miniszterelnök politikája sokáig egyedülállónak számított az EU-n belül, a mostani javaslatok azt mutatják, hogy az uniós vezetők is egyre keményebb fellépést sürgetnek a migráció terén. A kitoloncolási szabályok szigorítása és a nem együttműködő bevándorlókra kiszabott szankciók egyre több országban kapnak támogatást – olvasható a Magyar Hírlap cikkében.

Korábban írtuk