A Soproni Egyetem a nyugat-dunántúli régió és egyben Nyugat-Magyarország egyik legfontosabb szellemi, oktatási és kutatási központja. Jogelődje az 1735-ben alapított Selmecbányai Akadémia, az intézmény azóta megszakítás nélkül az erdőkkel foglalkozó magyar felsőoktatás egyedülálló képzési helye. Az erdők és a természeti környezet valamennyi területét ismerő, Sopronban végzett erdő- és faipari mérnökök, természetvédelmi mérnökök, vadgazdamérnökök, környezetvédelmi mérnökök, közgazdászok és pedagógusok sokasága óvja és védi ma a gyakorlatban a jövő zálogát – írták.

Hirdetés

Zambó Péter szerint az önálló Soproni Egyetem létjogosultságát az adja, hogy egyszerre rendelkezik a fenntarthatóság ökológiai, gazdasági és társadalmi szegmensek megértéséhez és vizsgálatához szükséges oktatási és kutatási képességekkel, valamint szervezeti egységekkel. Beszédében további fontos mérföldkőként említette a közlemény szerint, hogy megalakult az agrárágazaton belül az első tudásközpont is, az Erdészeti Ágazati Tudásközpont. Az oktatási intézmények és a gazdaság szereplői által létrehozott szervezet legfőbb célja, hogy egységes keretek közt, összehangolt tartalommal és gyakorlati képzéssel alakítsa ki az erdészeti képzést a középfokú oktatástól a felsőfokúig. Kiemelten fontos, hogy egy ilyen, az agráriumban speciális terület országosan egységes szemlélet alapján tudja biztosítani a belföldi erdők gyarapítását és minőségének megőrzését. A tudásközpont biztosítja a diákok számára azt a duális képző helyet, ahol a gyakorlati ismeretek és tapasztalatok megszerezhetők, ami számos előnyt jelent a képzésben részt vevő diákok és a vállalatok, cégek számára is – olvasható a közleményben.

Az ünnepségen Pro Universistate Soproniensis emlékérmet kapott Pacsay-Tomassich Orsolya, a Magyar Diplomáciai Akadémia elnöke és Somogyi Norbert, Magyarország párizsi nagykövetségének tudományos és technológiai attaséja. A Soproni Egyetemért emlékérmet Árendás György ügyvivő szakértő vehette át munkája elismeréseként. Címzetes egyetemi docensi címet adományozott az egyetem Szentpéteri Sándornak, az AM Erdészeti Fejlesztéspolitikai és Innovációs Főosztály főosztályvezetőjének – közölték.

Korábban írtuk