A németek elkezdtek foglalkozni a terrorizmus kérdésével, ezt jól mutatja, hogy a rendőrség vasárnap azonnal intézkedett, amikor arról értesült, hogy a berlini félmaratonon késelést akarnak végrehajtani – közölte Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

A szakértő úgy vélekedett, a rendőrség a szombati münsteri gázolás után óvatosabb lett, ezért a korábbiakhoz képest nem várt az utolsó pillanatig a letartóztatással. Hozzáfűzte, eddig csak akkor tartóztatták le a tetteseket, ha minden adat összejött.

Kiemelte, hogy Németországban drasztikusan növekszik a terrorcselekmények száma, míg 2016-ban 200, addig 2017-ben már 1210 eset történt.

Kitért arra is, hogy egyre több városban vannak tüntetések a kormányzat ellen, mert a kormány nem lép fel elég keményen a migránsokkal szemben. A tüntetőknek abból is kezd elegük lenni, hogy a migránsok nem fogadják el a nőket például az oktatásban és az egészségügyben sem. A migránsok megjelenésével ráadásul az antiszemitizmus is nőtt – fogalmazott a szakértő.

Közölte, ez lesz Németország legfontosabb belpolitikai viszálya a következő időszakban.

Nógrádi György azt mondta, ahhoz, hogy a német gazdaság működjön, évente háromszázezer pótlólagos munkaerőre van szükség. Ezt próbálják meg migránsokkal megoldani – tette hozzá.

Szombaton Münster belvárosában egy német férfi teraszon ülő emberek közé hajtott kisteherautójával, amelynek során ketten meghaltak, húszan pedig megsérültek, köztük hatan életveszélyesen. A gázoló később magával is végzett. Vasárnap a rendőrök őrizetbe vettek négy férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy késes támadást akartak végrehajtani a német fővárosban lebonyolított nemzetközi félmaraton futóverseny nézői között.

MTI