Hirdetés

A járvány kitörésekor az ellenzék még azt hangoztatta, hogy nem akarja politikai célokra felhasználni a koronavírust. Ám a járvány okozta felfordulást az első pillanattól kezdve a kormány támadására használják. Kerpel-Fronius Gábor például kerek perec ki is mondta: „Terjed mostanában egy nagyon komoly félreértés: hogy válság idején össze kell fogni és ezért nem szabad politizálni. Az állításom ezzel szemben határozottan az, hogy éppen ilyenkor kell a leginkább politizálni.”

A hangulatkeltés már februárban elkezdődött. Noha a vírus még Kínában tombolt, a balliberális ajtó olyan szintre emelte a pánikkeltést, hogy az emberek szabályosan megrohamozták a boltokat. A hatásvadász cikkeknek köszönhetően kiürültek polcok, ráadásul sokan első ijedségükben mindent összevásároltak, így valószínűleg rengeteg nem tartós élelmiszer a kukában végezte. Egy olvasó például ezt írta az indexnek: „Kedves Index-szerkesztőség! A ma leközölt fotóik a boltok üres polcairól egyenes következménye azoknak a szándékosan hatásvadász és pánikkeltő cikkeknek és címeknek, amivel az utóbbi 3-4 napban tele van a címoldaluk.” A balliberális portál szerkesztői így védekeztek: „Nem mi hirdettünk az egész világra egészségügyi vészhelyzetet, nem mi küldtünk katonákat az olasz városok köré, nem mi állítottuk fel a 0–24-ben működő magyarországi operatív törzset, nem mi vásároltuk fel a konzerveket a boltokban, nem mi vettük meg az összes szájmaszkot, nem mi állítottunk le több repülőjáratot. Mi ezekről csak beszámoltunk, mert ezt érezzük a feladatunknak.” Beszámolóik eredményét a mai napig érezhetjük: ez a méregdrága csirkehús, vagy hogy mire ide is elért a vírus, már nem lehetett kézfertőtlenítőt kapni.

Így se, úgy se iskola

Az iskolák bezárásáért folytatott nyomásgyakorlással az ellenzéki lapok messze túlléptek a tájékoztatáson. Napokig mást sem lehetett hallani, mint hogy rettegnek a tanárok, a diákok hazaviszik a fertőzést, be kell zárni az iskolákat, bezzeg Nyugaton már rég megtették. E hangulatkeltésbe beszálltak az ellenzéki politikusok is. „A kormány megtiltotta a rendkívüli szünetet az iskolákban! Ez aztán a felelős viselkedés! Nem számít itt semmi! Gyerekek, szülők, pedagógusok, nagyszülők egészsége?” – vélekedett Bangóné Borbély Ildikó, aki az általános és középiskolák bezárása mellett kardoskodott.

Ám amint Orbán Viktor bejelentette az iskolák bezárását, onnantól az lett a téma, hogy mi lesz az otthon maradó gyerekekkel, ki vigyáz rájuk, a szülők elvesztik a munkahelyüket… „Digitális oktatás lesz. A hétszázát! Látom Pápadereskén a gyerekeket, ahogy ott ülnek számítógépeik előtt… […] És ha a gyerek otthon van, akkor mi lesz a velük maradó szülőkkel? Szabadság, táppénz, keresetpótlás? […] Nem ura a kormányfő a helyzetnek! Elvesztette a vezetés képességét! Szegény hazám!” – írta ki a Face­bookra Gyurcsány Ferenc.

Most a teljes ellenzéki kórus követeli a tömeges vírustesztelést, annak dacára, hogy a WHO álláspontja szerint jelenleg nincs értelme Magyarország teljes lakosságát szűrni, a teszteket csak a gyanús esetekben érdemes elvégezni. A fertőzésre vonatkozó területi adatokat is ki akarják csikarni, noha ez belső menekülést indíthat el, amire most végképp nincs szüksége az országnak.

Kéz- és agymosás

Bár az ellenzéki térfélen mindenki igyekszik úgy tenni, mintha az embereket segítenék, arról, hogy mit gondolnak valójában, a momentumos Donáth Anna rántotta le a leplet, mikor azért háborgott, mert nem magyar, hanem iráni az első fertőzött. „Amikor az első koronavírusos esetet regisztrálták Magyarországon, vagyis kiderült, hogy iráni diákok az elsők, az első reakciónk az volt, hogy ilyen nincs. Ilyen nincs, hogy ekkora szerencséje legyen Orbán Viktornak” – mondta az ATV-ben. Az EP-képviselőt ez szemlátomást rendkívül bosszantotta, ugyanis angolul közzétett Twitter-bejegyzésében így fogalmazott: a kormány idegengyűlöletet terjeszt, inkább több kézmosásra és kevesebb agymosásra lenne szükség. „A kormány egy másodpercre sem mulasztja el, hogy az iráni cserediákok kapcsán bevándorlásellenes propagandát és megbélyegzést alkalmazzon” – írta arról a két iráni állampolgárról, akik karanténba helyezésükkor nem akartak együttműködni a magyar járványügyi hatóságokkal. Veszélyeztették az orvosok és az ápolók biztonságát, a kórterem ablakán pedig székeket dobáltak ki. Viselkedésük miatt rendőri segítséget kellett kérni. Az Operatív Törzs ezután közölte, hogy a járványügyi hatósággal együtt nem működő irániakat idegenrendészeti őrizetbe veszik és kitoloncolják. A jobbikos Lukács László pedig egyenesen pánikkeltéssel vádolja a kormányt, amiért irániak voltak az első fertőzöttek. „Északkelet-Magyarországon migránst soha nem láttak, mégis az emberek nagy része ott félt a legjobban tőle. Ezeket az embereket azzal riogatni és azzal felkészíteni a koronavírusra, hogy kifejezetten iráni emberek terjesztik, hogy a migrációval a koronavírus Magyarországon hogyan tud megjelenni, szerintem ez az, ami pánikkeltő” – nyilatkozta. Megszólalt irániügyben a Magyar Helsinki Bizottság is. „Amíg a bíróság nem dönt legalább az azonnali jogvédelem ügyében, addig biztosan nem toloncolhatók ki” – közölték.

Az ellenzéki felhajtásokban különösen aktív Hadházy Ákos ezt írta a Facebookon: „A 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság lemondását követeljük a kormánytól Fekete-Győr Andrással, a Momentum elnökével együtt. […] A miniszterelnök azt mondta, a járvány miatt mindenkinek ki kell lépnie a komfortzónájából. Most ő maga kezdheti, lemondhat az egyik álmáról, az atlétikai stadionról és világbajnokságról!”

Riogatás halottakkal

A Gyurcsány Ferenc közismert hívének számító Vágó István nemrég posztolt Facebook-oldalán. „Két területen spórolnak egyszerre: kevesebb vírusteszt, kevesebb nyugdíjas. Ügyes.” Kész Zoltán szintén a Facebookon riogat: hol azt írja, hogy blöff, amit a lélegeztetőgépekről mond a kormány, és „blöff a kormány egész válságkezelése. […] a dilettáns viharban semmi más nem tud megvédeni, csak az otthon maradás”; hol a járványhelyzet kezelése miatti válságtörvény-javaslatot hasonlítja Hitler diktatórikus teljhatalmához. A közismert ellenzéki megmondóember, Homonnay Gergely Olaszországból üzente, hogy „az operatív törzs Müller Cecíliával meg az összes fideszessel menjen már haza önkéntes karanténba, és adják át a melót olyanoknak, akik értenek a járvány kezeléséhez. Így kezdődött itt is, azzal a különbséggel, hogy az egészségügyi ellátórendszer nem volt ennyire béna. Nagyon sokan meg fogtok halni, napi új 50 intenzív ellátásra szoruló betegnél Budapesten összeomlik a rendszer, hiszen nincs elég orvos, ápoló. Legalább napi 100 körüli halottal lehet számolni egy hónap múlva Magyarországon. Ja, és mivel erről semmilyen megbízható tájékoztatást nem fogtok kapni, még nagyobb lesz a pánik.”

Ami a tájékoztatást illeti: az Index éppen a napokban bukott le egy kamuhírrel, amikor azt állították, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Csehországba tartó egészségügyi maszkokat tartalmazó szállítmányt foglalt le. A Magyar Narancs rafináltabban hajlítgatja a valóságot. Azzal támadják Müller Cecília országos tisztifőorvost, hogy csupán a „4081 lakost számláló Fejér megyei Nagyvenyim volt háziorvosa”. Ez igaz is, ám azt elfelejtették hozzátenni, hogy azóta folyamatosan képezte magát, több mint két évtizede dolgozik tisztifőorvosként, először a dunaújvárosi járásban, majd a Közép-Dunántúl régióban tevékenykedett, és immár ötödik éve Fejér megyében végez magas színvonalú szakmai, vezetői munkát.

Az ellenzék haszonleső megszólalásinak sorában a pontot az i-re Kunhalmi Ágnes tette fel, aki az ATV-ben azt találta mondani: „érdemes a szociáldemokratákra és a baloldaliakra figyelni most, mert válságban mindig a baloldaliak azok, akik segítenek talpra állítani a gazdaságot.”