Az MSZP után az Együtt, majd a Momentum, s legutóbb a Párbeszéd büszkélkedik azzal Facebook-oldalán, hogy átragasztották a kormány plakátjait.

Képernyőfotó: Bárány Balázs Facebook-oldala

Nagy pillanat ez a szociknak, valamiben végre megint ők lehettek az úttörők, még ha csak egy ilyen pitiáner húzásról is van szó. Az MSZP részéről Bárány Balázs volt az, aki megkezdte a plakátátragasztások sorát, ő középső ujjat formált a plakáton szereplő kézből, és „Állítsuk meg Orbán”-ra változtatta a plakát szövegét.

Akciója megosztotta a szoci támogatókat is, egy kommentelő azt írta Bárány bejegyzése alá: 

„A tartalmával egyetértek. A módszerrel nem, még ha szívem szerint ezret is szívesen látnék. Más plakáthelyét saját célra használni ugyanis lopás… És erre tisztességes embereknél az sem mentség, ha a célszemély vesztébe rohantatja az országot.”

Bárány Balázs dicső tettét lemásolta az Együtt, Juhász Péter roppant színvonalas alakulata is. Berkecz Balázs, a párt alelnöke élő videóban jelentkezett be, ahol bemutatta saját hősies akcióját, amelynek keretein belül „Vigyázat, hazugság! Európa mi vagyunk! Együtt” feliratot helyezett el a kormány plakátjára.

„Szeretnénk minél több ilyen plakátot leragasztani, mert azt gondoljuk, hogy tűrhetetlen, hogy így hazudnak a mi szemünkbe.” – mondta videójában a politikus, aki úgy véli, hogy Brüsszel a magyar érdekeket szolgálja.

A meglévő ellenzéki pártoktól máskor oly nagyon különbözni vágyó Momentum is folytatja az MSZP és Együtt által megkezdett utat, ők is plakátokat alakítanak át. Hétfő reggel büszkén osztotta meg a párt Facebook-oldalán a hvg.hu cikkét, amelyben az szerepel: „Hétfőre virradóra a Momentum Mozgalom aktivistái Budapest több pontján is »támadást intéztek« a kormány konzultációs plakátjai ellen.” Mivel a párt megosztotta a cikket, láthatóan nem is tagadják tettüket. A plakátátragasztás híre a Momentum híveinél sem aratott osztatlan sikert. Idézzünk egy kommentet:

„Oké, srácok, de lassan majd elő kéne állni azzal, hogy ha majd jól leváltottátok a kormányt, akkor ti mihez fogtok kezdeni. Mert eddig csak a „zorbántakaroggy” meg a „diktatúravan” zeng részetekről, amivel igazából nem lehet túl sok mindent kezdeni, csak az bizonyosodik be, hogy beálltatok a sorba, és akármennyire is az ellenkezőjét próbáljátok magatokról terjeszteni, nem vagytok több plusz egy ellenzéki pártnál”- írja egy hozzászóló. 

Hétfő délelőtt a Párbeszéd is jelezte, becsatlakozik a plakátátragasztásokba. Szabó Tímea, a párt társelnöke Facebook-oldalán mutatott néhány képet akciójukból. 

A demokrata.hu utánajárt, ezek a plakátátragasztó aktusok járhatnak-e valamilyen jogi következménnyel, hiszen laikusként azt gondolhatnánk, hogy aki megrongálja más plakátját, az alsó hangon valamilyen szabálysértést követ el. Nos, a kérdés persze nem ilyen egyszerű, és a végén az aktuális bírói gyakorlat lesz a döntő.

Aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz, rongálást követ el. Ide tartozik a falfirka is, ami magába foglalhatja a matricázást is (ennek eldöntése is a bírói gyakorlattól függ). A falfirka elhelyezése bűncselekménynek minősül. Ha nem a falfirkálás kategóriájába soroljuk az átragasztást, akkor a rongálás értékhatárától függ, hogy csak szabálysértést vagy bűncselekményt követ-e el a plakátra matricát ragasztó személy. 50 ezer forint alatt szabálysértésről beszélhetünk, 50 ezer forintos értékhatár fölött pedig a rongálás már bűncselekménynek minősül.

Az utóbbi hónapok bírói ítéleteiből kiindulva sajnos azt sem tudjuk kizárni, hogy más plakátját átragasztgatni semmilyen következménnyel nem jár majd (ha a bíróság esetleg úgy ítéli meg, hogy a matricázás nem minősül rongálásnak).  

Ezzel együtt azt reméljük, a kormány megteszi a feljelentést ezekben az ügyekben.

demokrata.hu