Előállították Gyárfás Tamást, a Magyar Úszó Szövetség volt vezetőjét Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolásának ügyében – írja a PestiSrácok.hu.

Fotó: MTI/Mihádák Zoltán, archív

A portál úgy tudja: Gyárfás Tamást, aki a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) alelnöki pozícióját is betölti, kedden állították elő a rendőrök, és megkezdődött a kihallgatása.

Nem sokkal kedden 18 óra előtt közlemény jelent meg a rendőrség honlapján. Ebben azt írják, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) tavaly október 31. óta folytatja a nyomozást „a Fenyő János sérelmére 1998. február 11-én előre kitervelten elkövetett emberölés ügyében”.

„A KR NNI munkatársai 2018. április 17-én a kora délutáni órákban Budapesten elfogták, majd előállították a 69 éves Gy. Tamás budapesti lakost, akinek gyanúsítotti kihallgatása jelenleg is folyamatban van. A KR NNI Gy. Tamást – hasonlóan az ugyanebben az ügyben 2018. március 22-én gyanúsítottként kihallgatott 50 éves P. Tamáshoz – emberölésre való felbujtással gyanúsítja.”

Fenyő Jánost, a VICO-médiabirodalom fejét 1998. február 11-én este hat óra előtt végezték ki Budapesten. Miután Mercedesével megállt a Margit utca és a Margit körút kereszteződésénél, egy Agram 2000 típusú gépfegyverből közel hússzor lőttek rá, ebből négy lövés olyan pontos volt, hogy külön-külön is megölte volna a vállalkozót. A gyilkos ezután egy közelben parkoló autó alá csúsztatta fegyverét, míg dzsekijét és sapkáját egy kapualjba dobta és gyalogosan eltűnt a környező utcákban. Nem sokkal később egy Mitsubishi – benne három férfival, köztük a tettessel – nagy sebességgel elhajtott a tetthely közeléből…

A rendőrség először rossz irányba indult – koszovói albánokat gyanúsítottak –, majd sokáig úgy tűnt, nem várható érdemi eredmény a nyomozás során. A fordulatra 13 évet kellett várni: 2011 februárjában Szlovákiában – magyar kérésre – letartoztatták az Aranykéz utcai robbantással és más bérgyilkosságokkal összefüggésbe hozott Jozef Rohácot, mivel kiderült, az ő DNS-ét találták meg a merénylet helyszínén hagyott sapkában. Rohácot a bíróság végül tavaly májusban jogerősen is életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte.

Pestisrácok.hu, demokrata.hu