Letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság Bitvai Miklóst, az Állami Autópálya-kezelő Rt. volt vezérigazgatóját is, három évet kell töltenie rács mögött. Forró Tamás volt újságíró 1,6 év börtönt kapott három évre felfüggesztve.

A bírói tanács elnöke, Varga Zoltán hangsúlyozta, az ítélethozatalnál perdöntő volt Kulcsár Attila vallomása. Bűnösségét egyébként csak a volt bróker ismerte el, a többiek mindannyian ártatlannak vallották magukat.

A brókerbotrány 2003 nyarán robbant ki: azóta sem tudni, ki verte meg Szász Károlyt, a PSZÁF elnökét. A Kulcsár-per 2006 májusa óta tart, a 24 vádlottat összesen mintegy 23 milliárd forint elsikkasztásával, 8,3 milliárd forintnyi károkozással, valamint okirat-hamisítással és más különböző bűncselekményekkel is vádolták.

Szász Károlynak, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének 2003 nyarán történt megveretése után kapott fokozott figyelmet a Pannonplast Rt. ügyében végzett vizsgálat. Ebből kiderült, a K&H Bank Equities nevű brókercége jelentős szerepet játszott a részvénytársaság papírjainak szabálytalan felvásárlásában. A folyamatot a bank egyik igazgatója, Kulcsár Attila koordinálta.

Az ügyletben felmerült több állami vállalat és vezető üzletember neve is. Így került szép sorban a gyanúsítottak közé a többi közt Rejtő E. Tibor, a K&H Bank volt vezérigazgatója, Garamszegi Gábor, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettese, Bitvai Miklós, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. volt vezérigazgatója és Forró Tamás újságíró. A parlamentben az is szóba került, hogy a bankból kihordott pénz akár a szocialisták pártkasszájában is landolhatott.

Számos politikus is belekeveredett a brókerbotrányba. Baja Ferencről, a Miniszterelnöki Hivatal volt politikai államtitkáráról például Kulcsár azt állította: több alkalommal, mintegy 30-50 millió forintot adott át neki személyesen. De hírbe hozták Lamperth Mónikát is. Kulcsár szerint a volt belügyminiszter férje segítette őt abban, hogy személyes kapcsolatba kerülhessen az önkormányzatokat is felügyelő miniszter asszonnyal.

Önálló fejezetként szerepel a brókerügy vádiratában a szocialista-szabad demokrata vezetésű X. kerület részvénycsomagjával elkövetett visszaélés története. Az exbróker a kerület részvényeit rendszeresen a szabott limitár alatt értékesítette, Kőbánya pénzéből pedig gyakran pótolta más ügyfeleinek a számlájáról hiányzó összegeket.

2005-ben újabb fordulat következett. A Nemzetbiztonsági Hivatal megsemmisítette azt az 595 darab lehallgatási jegyzőkönyvet, amely Kulcsár Attila telefonbeszélgetéseit rögzítette. Hiába tiltakozott emiatt az ellenzék, az Országgyűlés ülésén az NBH főigazgatója kijelentette: az előírások szerint jártak el az iratokkal.

Adócsalásért elmarasztalta, a hivatali befolyással üzérkedés vádja alól azonban felmentette a Fővárosi Bíróság idén júniusban Kodela Lászlót, a közlönykiadó vezérigazgatóját. Ő a K&H-ügy eddigi egyetlen mellékszereplője, aki felett már ítélkezett a bírság. A Miniszterelnöki Hivatal korábbi helyettes államtitkárát azzal vádolta meg az ügyészség, hogy hivatali beosztásával visszaélve ígéretet tett az exbrókernek, hogy nem indul ellene eljárás a pénzmosás gyanújára utaló bejelentések ügyében.

(hírTV)