Türelmesen várakozott a rabomobilban Gál György a Pesti Központi Kerületi bíróság udvarán. Az épületbe már három rendőr vezette be a zsidó negyed házaival üzletelő liberális politikust, megbilincselt kezét egy kabáttal próbálta eltakarni. Az Erzsébetvárosi Önkormányzat gazdasági bizottságának elnökét azzal gyanúsítják: áron alul játszott ki nyolc ingatlant vállalkozó barátainak. Az ügylettel a VII. kerületnek 700 milliós kárt okoztak.

Az esetleges szökés valamint a tanúk befolyásolásának megakadályozása érdekében a bíróság egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezte Gál Györgyöt. A politikus nem nyilatkozott. Gál az ügyvédjén keresztül azt üzente: nem követett el bűncselekményt.

A vádhatóság szerint az SZDSZ-es Gál mellett az ügynek még hét gyanúsítottja van. Erzsébetváros MSZP-s polgármesterének, Hunvald Györgynek esetleges kihallgatásáról nem nyilatkoztak.

A nyomozás eddigi adatai alapján a liberális frakcióvezető az ingatlanpanamán 200 millió forintot nyert. Gál György párttagságának ideiglenes felfüggesztését kérte, ám képviselői mandátumáról nem mondott le.

Dagad a VII. kerületi ingatlanbotrány

Az SZDSZ erzsébetvárosi frakcióvezetője mellett a szocialista polgármester, Hunvald György is gyanúsított lehet. Ő felelt ugyanis az eladások végrehajtásáért – mondta egy kormányközeli napilapnak az ügyvéd, aki az ügyben a feljelentést tette.

Hoffmann László szerint még a jegyző felelőssége is felmerülhet. Az önkormányzat gazdasági bizottságának SZDSZ-es elnökét, Gál Györgyöt már csütörtökön egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezték – írja a Népszabadság.

A gyanú szerint 700 millió forint kárt okozott az adófizetőknek, amikor nyolc épületet játszott át piaci ár alatti értéken, egy vállalkozónak. Az ügyletekért 200 millió forint kenőpénzt kapott.

(hírTV, Népszabadság)