A beteget hemolitikus urémiás szindrómával (HUS) Eperjesről szállították a kassai Louis Pasteur kórházba, ahol szerdán este kólibaktériumot mutatták ki a vérében. Még Eperjesen a székletében is találtak kólibaktériumot.

„A páciensnek romlott a vérképe, és veseműködési problémái vannak. Ugyanakkor a bőrén több helyen apró vérzés mutatható ki” – közölte Jaroslava Oravcová, a kórház szóvivője csütörtökön.

Ivan Schréter, a fertőzéses megbetegedéseket kezelő kassai klinika főorvosa szerint a pontosabb diagnózishoz újabb vizsgálatokra van szükség.

„Egyelőre nem tudjuk, melyik baktériumtörzsről van szó. Újabb vér- és székletmintákat vettünk, s a biológiai anyagot most laboratóriumban elemzik, hogy megállapíthassuk melyik törzsről van szó” – mondta a főorvos.

Mivel a Szlovákiában forgalomba kerülő zöldségek és élelmiszerek fele külföldről származik, számolni kell azzal, hogy a fertőzés előbb vagy utóbb itt is megjelenik.

A hasmenésjárványnak eddig elsősorban Németországban vannak áldozatai. Szerdáig 25-en haltak bele a fertőzésbe, amelynek eredetét még nem sikerült megtalálni. Csehországban is volt már néhány fertőzésgyanús eset, de konkrét kólibaktériumos megbetegedést még nem mutattak ki.

(MTI)