Kényelmes többsége lesz a Fidesznek a megyei közgyűlésekben, mindössze Heves megyében tudta az MSZP és a Jobbik megszorongatni a kormánypártot, de úgy tűnik, itt is meglesz a többség.

A megyei jogú városokban is a fideszes jelöltek állnak nyerésre, egyetlen megyei jogú város, Szeged lóg ki a sorból, itt a jelen állás szerint a szocialista Botka László nyerhet. Miskolcon is átvette a vezetést a fideszes Kriza Ákos Káli Sándortól.

A fővárosban Tarlós István győzelme valószínűsíthető, a fővárosi közgyűlésben azonban nagyon szoros eredmény várható. Egyelőre itt is a Fidesz vezet, egyfős többsége van a jelenlegi állapot szerint. A budapesti kerületek többségében is fideszes polgármestert választottak.

A Jobbik szereplése a legtöbb helyen elmarad a várttól, országosan egyelőre három településen valószínűsíthető a párt polgármesterjelöltjének győzelme. Az MSZP jelenleg 27 helyen áll nyerésre, míg az LMP egyetlen polgármesteri széket szerezhet – Ivádon.

A Fidesz a legtöbb helyen a KDNP-vel közösen állított jelöltet, e pillanatban 371 polgármesterjelöltje vezet az országban.

Több mint 1500 településen független jelölt nyerheti el a település vezetői pozícióját.

(MNO)