Közel negyven éve alakították ki a Megyeri téri parkot, amely az ott élők szerint a belváros egyik legszebb részévé vált gyönyörű növényzetével. Pedig magánterületről van szó, amelyet a város közparkként használt eddig.

A leendő építménynek jogerős az építési engedélye a bólyi építési hatóság jóvoltából. Mint Bleil Györgytől, a műszaki osztály vezetőjétől megtudtuk, az ingatlanon 1200 négyzetméteren egy 70 lakásos lakóépület épül három üzlettel, térszín alatti garázzsal, földszint plusz négy emelet beépítéssel.

Még 2004 őszén adták ki Bólyban az elvi építési engedélyt. Abban az időben erre a területre Pécs városa nem rendelkezett településrendezési tervvel és helyi építési szabályzattal, azt csak 2004 év végén fogadták el. Így az építési törvény előírásai alapján jártak el, amely szerint a beépítésnek illeszkednie kellett a meglévő környezethez. Miután a pécsi önkormányzat a szabályozási terv és az építési szabályzat elkészültéig nem rendelt el változtatási tilalmat, ezért nem volt akadálya az elvi építési engedély kiadásának, magyarázza Bleil György.

A polgármester ezután felügyeleti intézkedést kezdeményezett a közigazgatási hivatalnál, amely 2005 januárjában az elvi engedélyt megtagadta. Bírósági per követte a határozatot, melynek eredményeképp hatályon kívül helyezték a közigazgatási hivatal határozatát. Az ügy végül a Legfelsőbb Bíróságig jutott, amelynek álláspontja az volt, hogy az épület az illeszkedés követelményének eleget tesz, a felügyeleti kérelem pedig határidőn túl érkezett. Az ezt alátámasztó közigazgatási hivatali határozattal szemben a város már nem élt fellebbezési jogával.

Papp Judit főjegyző elmondása szerint azért nem fellebbeztek, mert nem látták értelmét. A területet szívesen visszavásárolta volna az önkormányzat, teszi hozzá, és abban is reménykedtek, hogy a Magasházat megvásároló spanyol befektető megveszi az ingatlant parkolás céljára, de végül erre nem került sor.

Amiért a lakók nem értesültek az építkezésről

Jogszabály írja elő, hogy az ügyfeleket értesíteni kell, mégpedig az építési engedélyt megadó határozat egy példányának megküldésével. A Megyeri téri építkezéssel kapcsolatban szomszédnak az önkormányzat számít, ügyfelek viszont mindazok, akiknek a jogos érdekeit az építés érinti, érintheti, esetünkben 137 lakástulajdonost. A törvényi előírás értelmében – 25-nél több ügyfél esetében –, a határozatot a pécsi polgármesteri hivatalban 15 napra kifüggesztették. A kifüggesztés lejárta után következett a 15 napos fellebbezési határidő, 30 napja volt bárkinek arra, hogy a határozatban foglaltakkal szemben észrevételt tegyen. Észrevétel azonban nem érkezett, legalábbis erről értesítették a bólyi hatóságot. A lakók bár elismerik, hogy ebben az esetben is minden a legszabályosabban működött, de balszerencséjükre abban a 15 napban, amikor az őket érintő határozat kint függött a folyosón, nem jártak a hivatalban. Így fogalmuk sem volt arról, hogy épül valami szeretett parkjukban.

(dunantulinaplo.hu)