Megváltoztatják a Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumának nevét – idézte Rétvári Bencének, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárának Szabó Sándor MSZP-s országgyűlési képviselő levelére írt válaszát csütörtöki számában a Délmagyarország.Rétvári Bence válaszában közölte, a gimnázium új névadóját a helyi közösség szempontjaira tekintettel találják meg.

 Az Emmi államtitkára levelében a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalására hivatkozott, amely kimondja, Ságvári Endre neve „a kommunista áldozatvállalás jelképe lett, így közterület elnevezésére nem ajánljuk, mivel értelmezésünk szerint (…) 20. századi önkényuralmi politikai rendszer fenntartásához kapcsolható”.

Az államtitkár szerint egy demokratikus ország értékrendje „nemet mond minden totalitárius, népirtó rendszerre, és nem tekinti hőseinek, példaképeinek azokat az embereket, akik diktatúra kiépítésében vagy diktatúra eszméinek terjesztésében játszottak szerepet”.

Rétvári Bence szerint az iskola figyelemre méltó teljesítménye és tiszteletre méltó hagyományai „nem Ságvári Endre nevének következményei”. Szerinte fontos, hogy mindenki számára vállalható példaképei legyenek az intézménynek, ne olyanok, akik megosztják az embereket.

Szabó Sándor levelében hangsúlyozta, az idén 60 éves intézmény keményen megdolgozott hírnevéért, amelyet nem lehet „egyszerűen egy másik név mögé préselni”. A szocialista honatya emlékeztetett arra, hogy egy közösségi portálon már több mint tízezren próbálják megvédeni a „ságvárizmust”.

Hangsúlyozta, szegediként csak megerősíteni tudja a tiltakozók álláspontját, a Ságvári-gimnázium neve „brandet jelent” nemcsak a városban, hanem az egész országban – áll a Délmagyarország cikkében.

MTI