Fotó: MTI/Bodnár Boglárka
Magyar Péter és Manfred Weber sajtótájékoztatót tart Strasbourgban
Hirdetés

Magyar Pétert az ügyészség lopással gyanúsítja, ezért Polt Péter legfőbb ügyész indítványozta a politikus mentelmi jogának kiadását, amiről az Európai Parlament jogosult dönteni. Mint ismeretes, a Tisza Párt elnöke nyáron egy budapesti klubban szórakozott, amikor egy férfi mobiltelefonjával videóra vette. Magyar Péter kivette a férfi kezéből a telefont és zsebre vágta, majd többszöri kérésére sem adta vissza, sőt letagadta, hogy nála volna. Később szándékosan a Duna vízébe hajította. Magyar Péter ellen a büntetőeljárás csak azután indulhat meg, ha az Európai Parlament felfüggeszti a mentelmi jogát, így sorsa a néppárti–baloldali többség kezében van. A Tisza Párt elnökének jövője azon múlik, mennyire és milyen mértékben hajlandó kiszolgálni a brüsszeli hatalmi elitet. A helyzet pikantériája az, hogy miközben az ellenzék orosz befolyással vádolja a kormányt, valójában a magyar ellenzék vezetője az, aki nem mentes egy külföldi hatalom irányításától.

Brüsszeli nyomás alatt

Magyar Péter mentelmi ügyének kimenetele függ attól, hogy a brüsszeli hatalmi elit elvárásait és követeléseit hogyan tudja kiszolgálni. A Tisza Párt elnökének minden jelentősebb szavazás előtt gondosan mérlegelnie kell, hogy a saját mentelmi joga vagy a nemzeti érdek fontosabb-e, amiből egyenesen következik, hogy Magyar Péter és a Tisza párti európai parlamenti képviselők politikai tevékenységüket az Európai Parlament néppárti–baloldali többségének nyomása alatt végzik.

Adódik a kérdés, hogy a Néppárt mennyire tudja zsarolni Magyar Pétert mentelmi jogának felfüggesztésével. Kiszelly Zoltán politológus szerint ez nem tekinthető klasszikus zsarolásnak, mivel mindkét fél érdeke azonos abban, hogy a mentelmi jogot ne oldják fel.

– Magyar Péter kijelentése, miszerint csak akkor mond le a mentelmi jogáról, ha Magyarország csatlakozik az Európai Ügyészséghez, arra utal, hogy jelenleg nem áll szándékában lemondani róla. Ha Magyar Péter kérné mentelmi jogának felfüggesztését, akkor a Néppárt is kérhetné koalíciós partnereit, hogy teljesítsék Magyar Péter kérését, és szavazzák meg a mentelmi jog felfüggesztését. Mivel azonban kormányváltást szeretnének Magyarországon, valószínű, hogy a kérése ellenére sem oldanák fel a mentelmi jogát – mondta a Demokratának a Századvég politikai elemzési igazgatója.

Korábban írtuk

A Századvég felmérése szerint a válaszadók kilencvenkét százaléka elutasítja, hogy egy politikus a mentelmi jogát használja a felelősségre vonás elkerülésére, tehát a mentelmi jog mögé való bújás nemcsak a Fidesz szavazóinál, de a társadalom szélesebb rétegeiben is visszatetszést kelt, főként akkor, ha a politikus olyan ügyekben hivatkozik a mentelmi jogára, amelyek nem kapcsolódnak a politikához.

Megkérdeztük azt is, miért előnyös a Tisza Pártnak, hogy csatlakozott a Néppárthoz, és miért van szüksége a Néppártnak a Tisza Pártra. Kiszely Zoltán válaszában elmondta, az Európai Néppárt az új Tisza párti tagok csatlakozásával hét új képviselőt nyert, ami ellensúlyozza a korábbi választások miatti négy-öt mandátumvesztést, ugyanis Olaszországban, Franciaországban és Spanyolországban is csökkent a Néppárt mandátumainak száma, a Tisza párti politikusok csatlakozásával azonban sikerült megőrizniük korábbi befolyásukat.

– Azért is előnyös a Néppárt számára a Tisza tagsága, mert a Fidesz 2021-es távozása óta nem volt olyan magyarországi tagpártjuk, amelynek esélye volna kormányra kerülni. A néppárti tagság pedig azért kedvező a Tiszának, mert a Néppárt az EP legerősebb pártcsaládjaként a legtöbb miniszterelnököt adja, és jövőre, ha a CDU nyer, Németország kancellárját is ők választják meg. Ezáltal a Tisza Pártnak közvetlen kapcsolatai lehetnek azokkal a kormányokkal, amelyeket néppárti politikusok vezetnek. A Néppártnak van európai pártalapítványa is, amelytől nemcsak pénzügyi támogatást szerezhetnek, hanem tudást is meríthetnek belőle – fejtette ki lapunknak a politológus.

Uniós tervek

Noha Magyar Péter brüsszeli politikai karrierje még kezdeti szakaszánál tart, megnyilvánulásai alapján máris kijelenthető, hogy Brüsszel álláspontját képviseli. Bár hosszú ideig kerülte, hogy határozott véleményt nyilvánítson olyan kérdésekben, mint migráció vagy az ukrajnai háború, a magyar uniós elnökségről szóló vita során már kibújt a szög a zsákból.

Dömötör Csaba, a Fidesz EP-képviselője szerint akkor világossá vált, hogy Magyar Péter kinek az oldalán áll.

– A magyar kormány a magyarok oldalán áll, míg Magyar Péter a brüsszeli politika mellett – mondta a politikus. Szerinte a Tisza Párt Magyarország ellen lépett fel, támogatva az uniós elit bevándorlás- és háborúpárti politikáját.

Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója úgy látja: az Európai Parlamentben az EU vezetői, köztük Manfred Weber és Ursula von der Leyen háborús propagandát hirdettek, még több fegyvert, akár katonákat is küldenének Ukrajnába. Felhívta rá a figyelmet, hogy Magyar Péter felállva tapsolt Ursula von der Leyen beszéde alatt, amelyben a bizottság elnöke a fegyverszállításokat védte és Ukrajna melletti kiállását fejezte ki. Ez a gesztus szerinte egyértelműen azt jelzi, hogy Magyar Péter támogatja az EU vezetőinek döntéseit és állásfoglalásait. Kitért arra is, hogy Manfred Weber kijelentését, miszerint Orbán Viktor békemissziója nem a békéről szólt, Magyar Péter szintén megtapsolta, ami szintén arra utal, hogy egyetért a háborúpárti retorikával és a folyamatos katonai támogatás szükségességével.

A Tisza Párt képviselői állandóan támadják a rezsicsökkentést, amely intézkedés Brüsszel szemét is szúrja. Gerzsenyi Gabriella, a Tisza Párt európai parlamenti képviselője szerint a rezsicsökkentés jelenlegi formájában nem támogatható, mert miatta túl olcsó az energia a magyaroknak, és ez nem ösztönzi az embereket a megtakarításra. Magyar Péter pedig korábban a rezsicsökkentést „ordas nagy hazugságnak” nevezte. Az unió ipari bizottsága nemrég elfogadott egy állásfoglalást, amely sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy bizonyos tagországokban még mindig érvényben vannak energiaár-támogatási rendszerek. Ezt Lakos Eszter, a Tisza Párt EP-képviselője is megszavazta.

Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője szerint Magyar Péter pártja a brüsszeli elvárásoknak való megfelelés miatt támogatja a nagy energiacégeket a magyar családokkal szemben. Magyar Péter a területalapú agrártámogatások megszüntetésével kapcsolatban is egy követ fúj Brüsszellel. Az uniós tervek szerint a jövőben a gazdák csak kisebb csoportja kapna támogatást. Dömötör Csaba szerint ez óriási érvágást jelentene a magyar gazdáknak, hiszen évente körülbelül 550 milliárd forint érkezik ezen a címen 160 ezer gazdálkodónak az Európai Uniótól.

A vélemény hiánya

Magyar Péter a számára rendkívül fontos mentelmi ügyben annak a Manfred Webernek a támogatására szorul, aki korábban számtalanszor támadta az Orbán-kormányt, többek között azzal, hogy ellenezte a hazánknak járó uniós források kifizetését, és aki most a közösségi oldalakon megüzente, ideje, hogy Orbán Viktor távozzon.

Kiszelly Zoltán megjegyezte, amíg Orbán Viktor és a Fidesz Brüsszelben Magyarországot képviselik, politikájukat nemzeti konzultációk és népszavazások alapján formálva, különös tekintettel a migrációra és a béke kérdéseire, addig Brüsszelben egy globalista elit működik együtt Amerikával, amely minden tagországban olyan politikusokat és pártokat keres, akik ezt a globalista politikát képviselik.

– Magyarországon Márki-Zay Péter után most Magyar Pétert választották ki arra a szerepre, hogy végrehajtsa ezt globalista politikát. Egyelőre nem tudjuk, mindenben engedelmeskedne-e Brüsszelnek, mert korábban a lengyel Rzeczpospolitának azt nyilatkozta, hogy óvatosan kell beszélnie a szomszédban zajló háborúról, mivel az befolyásolhatja a rá adott szavazatokat, a múlt heti ORF-interjúban pedig a magyar kormány álláspontjához közelítő véleményeket fejtett ki. Ezek csak szavak, még nincs olyan helyzetben, hogy döntéseket hozzon. Bár Brüsszelben azt várják tőle, hogy a brüsszeli politikát képviselje, valószínűleg kap engedményeket, például nem szükséges minden migrációs vagy Ukrajnával kapcsolatos határozatot megszavaznia, mivel a liberálisok és a zöldek támogatása elegendő lehet ezek elfogadásához – magyarázta.

Tény, hogy Donald Tusknak sem kellett megszavazni a migrációt, nélküle is megvolt hozzá a többség az EP-ben. Donald Tusk azzal kampányolt, hogy Lengyelországba hozza a Brüsszelben zárolt pénzeket, és győzelme után Brüsszel azonnal meg is nyitotta a pénzcsapokat, így várhatóan Magyar Péter egyik kampányígérete is az lesz, hogy győzelme esetén hazahozza az uniós forrásokat, hiszen még a baloldaliak is támogatják, hogy Magyarország megkapja ezeket a pénzeket.

Bár Magyar Péter állítja, hogy Magyarország érdekeit képviseli, valójában egyre inkább Brüsszel szolgálatába áll, a külföldi érdekeket helyezi előtérbe a nemzeti prioritásokkal szemben. Ezt támasztja alá a fentieken kívül az is, hogy Tarr Zoltán, a Tisza Párt EP-képviselője a Republikon Intézet podcastinterjújában döbbenetes kijelentést tett, amikor arról beszélt, hogy nem minden kérdésben van „határozott saját kidolgozott” álláspontja még a magyar belpolitikát illetően sem, és a tiszások sok ügyben a néppárti álláspontra támaszkodnak. „Ha valaminek a tagjai vagyunk, akkor ne kérdőjelezzük meg folyamatosan azt, hogy a tagságunkból fakadó és vállalt kötelezettségeket, álláspontokat hogyan és milyen módon képviseljük” – jelentette ki a Tarr Zoltán. Továbbá: „A néppárti álláspontot elfogadtuk és elfogadjuk, és ezeket az álláspontokat magunkévá tesszük.”

Egyszerűbben fogalmazva, a Tisza Pártnak az az álláspontja, ami a Néppárté, és punktum. Ha a legnagyobb hazai ellenzéki erőnek nincs saját véleménye, elképzelései, ha parancsokat követnek, hogyan akarják képviselni a nemzeti érdekeket?