Verespatakról látszólag kivonul az aranykitermeléssel foglalkozó kanadai-román vegyesvállalat, hamarosan tömeges elbocsátások lesznek. Ugyanakkor a cég hat újabb romániai településen kérvényezte a kitermelési engedélyt.

A 320 alkalmazottból kétszáznak jövő év februárjában felbontják a munkaszerződését, jelentette be az RMGC bányavállalat vezetősége. Közölték azt is, ezentúl a bánya engedélyeztetésére összpontosítanak. A Verespatak védelmét felvállaló egyesület szerint a román-kanadai vegyesvállalat visszavonulóban van.

„Tehát az az egész munka, amit mi és a szövetségeseink végeztünk a törvénykezés és a nyilvánosság előtt, nem maradt eredménytelen. Eugen David elmondta: az elbocsátásokkal a vállalat a munkanélküliség problémáján keresztül próbálja befolyásolni a közvéleményt” – nyilatkozta Eugen David, az Alburnus Maior Egyesületének elnöke.

„Valószínűleg az a kijelentésük is, mely szerint 25 év múlva is itt lesznek, ez is egy stratégia, tulajdonképpen azt akarják bizonyítani, hogy nekik pénzük van, erejük van” – mondta Vizauer Csaba környezetvédelmi szakértő.

A Verespatakról kivonulóban lévő bányavállalat hat új helyszínen: Járabányán, Felsőbányán, Láposbányán, Csertésen, Bucsumon és Brád települések közelében már kérvényezte a kitermelési engedélyt.

(Duna TV)