A szovjet kényszermunkára elhurcolt magyar nők, köztük néhai Marczin Borbála emlékére állíttatott emléktáblát a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Budapest XI. kerületében, az Ercsi út 15. számú ház falán szeptember 24-én.

Marczin Borbálát (1927. szeptember 24. – 2015. február 19.) 1945. szeptember 24-én hurcolták el Ercsi úti otthonából a szovjet katonai hatóságok, éppen amikor családja körében 18. születésnapját ünnepelte. Mivel Budapest XI. kerületében, egy forgalmas vasútvonal mellett lakott, ahol szovjet katonai szerelvények is közlekedtek, ennek ürügyén a kényszervallatást követően, kémkedésben találták bűnösnek és tíz évi kényszermunkára ítélték. Marczin Borbála a GULAG kényszermunka-táboraiban töltötte ítéletét: a legnehezebb fizikai munkát végeztették vele, Tajmírban, majd a sarkkörön túl, Norilszk városában, az O–235-ös számú fogolyként. 1953-ban térhetett haza. A Szovjetunió Legfelsőbb Bírósága 1978-ban bűncselekmény hiányában rehabilitálta.

Marczin Borbála hazatérése után férjhez ment, gyermeke született, két unokája lett. A rendszerváltást követően résztvevője volt az áldozatok emlékének megőrzését célzó kezdeményezéseknek. A nyilvánosság előtt több alkalommal is beszélt a kommunista rendszer bűneiről. Az emléktábla szövegén olvasható idézeteket az általa adott interjúkból választotta ki a Nemzeti Emlékezet Bizottsága.

Az emléktáblát Máthé Áron, a NEB elnökhelyettese, valamint Hoffmann Tamás, a XI. kerület polgármestere leplezte le.

Hoffmann Tamás köszöntőjében rámutatott: nincs fenyegetőbb veszély annál, mint amikor megpróbáljuk elfeledni halottainkat és a Magyarországot sújtó történelmi traumákat.

Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese kijelentette: bármiféle emberi közösség egyik alapja, hogy legyen közös múltja. A nemzeti közösséget is az teszi erőssé és működővé, ha van kiindulási pontja, ha van mihez viszonyítania, ha rendelkezik azzal, amit nemzeti emlékezetnek hívhatunk. A kommunizmus bukása után az egyik legnagyobb feladat volt, hogy megtörténjen az igazságtétel, és hogy visszakerüljön méltó helyére a nemzeti emlékezet. Ebben vállalt a Nemzeti Emlékezet Bizottsága feladatot – fogalmazott.

Máthé Áron Marczin Borbála lányával közösen koszorúzta meg a felavatott emléktáblát. Koszorút helyezett el továbbá Hoffmann Tamás Újbuda Önkormányzata nevében; Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban volt magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének elnöke; koszorúztak továbbá a Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetsége képviselői.

NEB