A Demokrata helyszíni riportjából az is kiderül, az Ercsi Polgárőrség vezetője szerint miért fizikai képtelenség, hogy a vegyszerrel permetező férfit az előzetes letartóztatásba helyezett L. Karolina egyedül gyilkolta meg. Alább egy exkluzív video L. István fenyegetőzéséről, és rövid ízelítő a Demokrata június 2-i számában olvasható döbbenetes helyszíni riportból.

– Ennek a tragédiának nem lett volna szabad megtörténnie, mert az L. családnak már évek óta a sitten kéne ülnie – állítja Toperczer Attila, az ercsi polgárőrség vezetője, miközben egy csokor virágot helyez az agyonvert férfi házának bejárata elé, ahol virágok, mécsesek sorakoznak. – 2007 elején, amikor az L. családot rajtakaptuk az erdőben, hogy vágják a fát, úgy tudom, megúszták tízezer forintos pénzbüntetéssel. Persze nem fizették ki, az összeget ráterhelték a házukra, amely ráadásul építési engedély nélkül épült fel. Nyugodtan ki lehetett volna rájuk szabni százezer forintos pénzbüntetést. Egy földi halandót, ha akár csak eltér az építési engedélytől, milliókra büntetik. A házat környező telkeket is birtokba vették, pedig az nem az övék. A lovakat is engedély nélkül tartják, az állatvédelmi törvények figyelembe vétele nélkül – magyarázza Toperczer, aki jól ismeri a család élettörténetét. – Ez egy három fiútestvérből álló család, van több gyerek, több unoka. A Pali nevű fiúnak már tizenévesen vastag aktája volt a rendőrségen. Eddig a gyámügy, az ügyészség, mindenki elnéző volt vele. Nagy balhét kellene csinálnia ahhoz, hogy bevarrják – állítja a polgárőr.

– Tudják, L. Istvánt miért nevezik dongalábúnak? – teszi fel a kérdést Toperczer. – Azért, mert besurrant a tököli repülőtér területére, és az oroszok meglőtték. Három évet ült ezért börtönben, mert akkor még szigorúbb törvények voltak. Nagyon erőszakos jellemű ember, mint ahogy ez egy kézi kamerás felvételen is látszódik, amit a héten jutattak el hozzám – mondja Toperczer.

A felvétel, amely lapunk birtokába került, 2008-ban készült L. Imre portáján, tehát pontosan a gyilkosság helyszínén. A hatperces felvétel azzal kezdődik, hogy egy teherautóra öten farönköket rakodnak. A felvétel készítője, a közelben lakó szomszéd, meg is szólítja őket, és jelzi, hogy „nem veletek van a bajom, hanem azzal, akitől veszitek a fát”. Majd megjelenik L. István, aki többször is életveszélyesen megfenyegeti a kamerázó férfit.

Lass Gábor megdöbbentő helyszíni riportja a Demokrata június 2-i számában olvasható.