Magyarország legnagyobb és egyetlen akkreditált nemzetközi borversenyét, a Közép-Európa bor-iránytűjének tartott 12. VinAgora Nemzetközi Borversenyt, 2011. június 16-19. között, Pécsett, a Corso Hotelben rendezték meg. A rangos vetélkedésre 501 borminta érkezett Magyarországgal együtt 19 országból.

A külföldi országok közül a legtöbb mintát Brazíliából, Chiléből, Horvátországból, Romániából, Szlovákiából, Szlovéniából küldték. Érkeztek még minták Bulgáriából, a Cseh Köztársaságból, Franciaországból, Japánból, Csehországból, Németországból, Olaszországból, Peruból, Portugáliából, Spanyolországból, Tunéziából, Új-Zélandról és Uruguayból.

A hazai és a nemzetközi borászatok körében komoly elismerést szerzett megmérettetést a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. 1992 óta rendezi meg, évente más-más helyszínen, azzal a céllal, hogy a nemzetközi zsűri tagjait megismertesse a magyarországi borrégiók természeti adottságaival, szépségeivel és a magyar borok alkotóival.

Az idén Pécs városvezetése és a villányi borvidék közismert borászatainak – Bock Pince, Csányi Pincészet, Gere Attila Pincészet, Sauska Pincészet, Tiffán Ede és Zsolt Pincészete – összefogásával gazdag kulturális és gasztronómia programot állítottak össze a szervezők.

Az eredményeket a 42 – 45 főből álló nemzetközi bíráló bizottság hozta meg. Fontos kiemelni, hogy a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetségének szabályzata szerint a nevezett borok 30%-a kaphat csak érmet, a ponthatárok ennek értelmében főkategóriánként külön-külön kerülnek meghatározásra, és a champion díjak is a főkategóriákból kerülnek ki. Ez a módszer, valamint a borkülönlegességek (késői szüretből származó, a jég-, a botrytizált, az erősített borok) bírálatára külön létrehozott bizottság igazságos éremkiosztást tesz lehetővé. A korábbi években az érmet nyert borok jelentős hányada az édes borkülönlegességek közül került ki, az utóbbi 2 évben viszont a szabályzat megújításának köszönhetően arányos az érmet nyert borok kategóriánkénti eloszlása.

A bíráló bizottságok külföldi tagjai – Anglia, Belgium, Brazília, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Kanada, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia és Uruguay – érkeznek. A zsűri összetétele biztosította a hagyományos európai borszakmai szempontok és a piac- és fogyasztóorientált angolszász szemlélet érvényesülését (többgenerációs európai bortermelők és Master of Wine bírálók).

A szakmai zsűri magyar résztvevői között jelentős számban képviselték magukat a fiatal, második generációs magyar borászok.

A bírák – a VinAgora által kifejlesztett korszerű informatikai program és notebook számítógépek segítségével – az alábbi díjakat ítélték oda.

A 143 külföldi borminta közül 2 Champion díjat, 1 nagyarany érmet, 10 aranyérmet, 32 ezüstérmet nyert.

Champion díjat egy olasz és egy szlovén bor kapott, a nagyaranyérmet Németország kapta. Az aranyérmek közül kettőt Chile, és Peru, egyet-egyet pedig Németország, Brazília, Horvátország, Új-Zéland, Románia, Franciaország, Szlovénia és Tunézia vihetett haza. Az ezüstérmekből nyolcat Horvátország, négyet Szlovákia, hármat Franciaország, Chile és Uruguay kapott, kettőt Spanyolország, Románia, Bulgária, Brazília, egyet pedig Peru, Csehország és Németország.

A magyar borok – 358 borminta – jelentős sikereket értek el: 4 Champion díjat, 33 aranyérmet és 68 ezüstérmet nyertek.

A nemzetközi borversenyek legmagasabb elismerését a Champion díjat, amelyet az aranyérmet nyert borok versenyeztetésével lehet megítélni, a zsűri öt bornak és 1 pezsgőnek ítélte oda. A hat díjból négyet magyar bor érdemelt ki.

A 12. VinAgora CHAMPION díjai:

Fehér édes borok kategóriában:

Gomila Exeptional Sauvignon blanc 2010 (P&F Jeruzalem Ormoz d. o. o., Szlovénia)

Rosé borok kategóriában:

Gál Szigetújfalui Zweigelt Rosé 2010 (Gál Szőlőbirtok és Pincészet)

Vörös borok kategóriában:

Szekszárdi Syrah Reserve 2008 (Takler Pince Kft.)

Pezsgők kategóriában:

Gran Cuvée Satén Franciacorta Brut 2009 (Bellavista Franciacorta, Olaszország)

Természetes borkülönlegességek kategóriában:

3909 Tokaji Cuvée 2009 (Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet)

„Botrytizálódott” borok kategóriában:

Tokaji Reneszánsz Cuvée 2008 (Tocajicum Borház Kft.)

A versenyen ismételten különdíjat ítéltek oda a magyar mintáknak. A „VinAgora legjobb fajtabora” címet az a bor nyerhette el, amely az adott fajtán belül a legmagasabb pontszámmal arany érmes lett és amely fajtából legalább 15 minta érkezett a versenyre.

A „VinAgora legjobb fajtabora 2011” cím nyertesei:

Gál Szigetszentmártoni Pinot Noir 2010 (Gál Szőlőbirtok és Pincészet)

Vincze Cabertnet franc Arcanum 2007 (Vincze Borászat)

Bock Villányi Cabertnet sauvignon Jammertal Selection 2007 (Bock Borászat Kft.)

Villányi Kékfrankos 2007 (Matias Borászat)

Figula Tihanyi Merlot Válogatás 2009 (Figula Pincészet)

Badacsonyi Olasz rizling Jégbor 2009 (Borbély Családi Pincészet)

Az „Ország legjobbja” cím is gazdára talált. Ha egy külföldi országból legalább 20 minta érkezett, akkor a nevezett minták közül a legtöbb pontszámot elért arany érmes bor különdíjat nyer.

Az „Ország legjobbja” cím nyertese: Festiga Castello 2009 (Agrolaguna, Horvátország)

A hagyományokat folytatva a szakmai zsűri mellett, az erre az alkalomra felkért média zsűri is meghozta döntését a média különdíjakról. A média zsűriben szakújságírók és azok a médiaszemélyiségek, művészek vesznek részt, akik szívügyüknek érzik a minőségi borfogyasztás, a borkultúra népszerűsítését.

A média zsűri tagja volt Buza Sándor a Story TV szerkesztő-műsorvezetője, Cserna-Szabó András József Attila díjas író, Demők Nóra a Funzine rovatvezetője, Gyimesi Zsuzsa a hvg.hu gasztronómiai rovatszerkesztője, Győrffy Zoltán a Pécsi Borozó főszerkesztője, László Ágnes a Budavári Borfesztivál sajtófőnöke, Mátyok József a Borkultusz producere, Niszkács Miklós a Vendéglátás főszerkesztője, Pánczél Andrea, a MOL Magyarország kommunikációs vezetője és Pásztor Zoltán, a Magyar Rádió tartalom-innovációs menedzsere. A szakmai zsűrivel ellentétben – ahol kötelezően szó és hang nélkül zajlott a bírálat – a média zsűriben, az összesített pontszámok ismeretében, érvelő, vitatkozó, jó hangulatú párbeszédek után születettek meg a végső döntések.

Média Különdíjat nyert:

Fehér borok kategóriában Toro de Piedra Chardonnay 2009 (Vina Regurugua, Chile)

Vörös borok kategóriában Bock Villányi Cabernet sauvignon Jammertal Selection 2007 (Bock Borászat Kft.)

Természetes borkülönlegességek kategóriában Badacsonyi Olasz rizling Jégbor 2009 (Borbély Családi Pincészet)

A hivatalos eredményhirdetésre, a média zsűri különdíjainak ünnepélyes átadására 2011. július 2-án, 10 órai kezdettel, Budapesten, a New York Palotában, a Boscolo Kongresszusi Központban kerül sor. A díjátadást követően a 4. VinAgora Borgála keretében a nagyközönség is megismerkedhet a borversenyre nevezett borokkal és a zsűri által alkotott szakértő véleményekkel.

A VinAgora Nemzetközi Borverseny díjazott borai külön megjelenési lehetőséget kapnak a 20. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztiválon 2011. szeptember 7-11. között a Budai Várban.

Az érmes borok listája a borverseny weboldalán megtalálható.

www.vinagora.hu